Vizitky v digitálním věku

8. 2. 2008 | | Kariéra, Názory

Papírové obdélníčky s důležitými informacemi dobře známe. Jak ale přežijí ve světě počítačů?

Papírové obdélníčky s důležitými informacemi dobře známe. Jak ale přežijí ve světě počítačů?

„Vizitka je kartička, která obsahuje obchodní informace o firmě či osobě. Používá se při oficiálních příležitostech jako pomocník a opora paměti.“ (Wikipedia). Rané exempláře vizitek pochází již z patnáctého století, kdy se používaly v Číně. Po Evropě se rozšířily o dvě stě let později. Páni tenkrát posílali své lokaje, aby je ohlásili na adrese, kam se chystali. Nechávali jejich prostřednictvím doručit obdélníkové kartičky, kde bylo napsáno jméno a případně krátký vzkaz. Nazývaly se visiting cards; odtud i původní český překlad – navštívenky.
Význam vizitek se v průběhu času pozměnil. Dnes nikam neposíláme své služebnictvo (ačkoli těžko říct, jak to chodí mezi smetánkou), dnes vytáhneme vizitku, když se představujeme a chceme, aby si nás druhá strana zapamatovala, nebo když potřebujeme elegantní a přehlednou formou upozornit na svůj telefon či e-mail.

Digitální vizitky

Mezi vizitkami převládá tradiční papírová forma, která má v dnešní době jednu podstatnou vadu: není digitální. Ale to by nebyla lidská hlava, aby si s takovou výzvou neporadila. Řešení? Zaprvé, cd vizitky s kapacitou až sto mega bajtů. Dobrý nápad, ale ne vždy máte po ruce počítač. Zadruhé, SMS vizitky. Po ruce, ale nedostatečně vkusné při formálních schůzkách. Zatřetí, hardware čtečka vizitek. Praktická věc, přesto další krabička na již přeplněném stole. Začtvrté, ABBYY.

ABBYY je firma, která sídlí v Moskvě a která se zabývá lingvistickou analýzou a umělou inteligencí. V praxi to znamená vývoj softwaru, který rozpoznává a převádí data z jednoho formátu do druhého. Konkrétní produkt, který nás zde zajímá, se jmenuje Mobile OCR SDK. Je to aplikace pro mobilní telefon (s fotoaparátem), která dokáže z fotografie vizitky vytáhnout údaje jako je jméno, pozice, kontakt a tak dále a uložit je přímo do adresáře mezi ostatní. Odpadá potřeba speciálního zařízení (čtečka), je to celkem elegantní a potřebujete k tomu jen telefon, který tak jako tak nosíte pořád v kapse. Až tedy budete někdy listovat vizitkami jako balíčkem žolíkových karet, vzpomeňte si na ABBYY a zkuste si stáhnout trial verzi z firemních stránek. Třeba vám to pomůže.

Závěrem bych napsal – viděli jsme několik více či méně pohodlných a pohotových způsobů, jak je v dnešní době možné naplnit standardní funkci vizitky. Je tu klasické papírové, ale i plně elektronické řešení. ABBYY a čtečky nabízejí převod mezi těmito dvěma formáty; jakkoli je to ale postup sofistikovaný, pořád zahrnuje jeden krok navíc – zmíněný převod. Zajímalo by mě tudíž, zda existuje nějaké opravdu univerzální řešení. Pokud se vám poštěstí na nějaké narazit, dejte mi vědět.

Připomínky a náměty posílejte na Adam.Hazdra@ilist.cz

Mohlo by tě zajímat: