Vytvořit správné heslo je už skoro věda

6. 6. 2018 | | Studentský život hesla

S rostoucím počtem aplikací roste i počet hesel, které používáme. Potřebujeme je k účtům na Facebooku, k e-mailu, do školního systému, kvůli práci, pro přihlášení do oblíbeného e-shopu nebo i pro hraní počítačových her. Vytvořit silné a zapamatovatelné heslo, které ochrání všechny naše osobní údaje, se stává opravdovým oříškem.

Začněme u nejpovolanějších. Na stránkách podpory Googlu nalezneme jednoduchý seznam pravidel, kterými bychom se měli řídit při vytváření hesla. Ty uvádí, že heslo musí mít více než osm znaků (ideální délka kolem patnácti znaků), musí být použita velká a malá písmena s kombinací číslic a speciálních znaků. Není také vhodné uvádět věci z osobního života jako například jména domácích mazlíčků, přezdívku nebo jméno přítele či přítelkyně. Také bychom se měli vyvarovat používání jednoho hesla pro více účtů.

Vytvořit složité heslo je jedna věc, zapamatovat si ho věc druhá. Časté kombinace typu password, 12345, password1 se heslem nedají ani nazývat. Používat běžně se vyskytující slova, která s vámi nijak nesouvisí, se už také nedoporučuje. Existují totiž programy, které pracují s vytvořenými kombinacemi běžně užívaných slov. Odhalení hesla se tak stává otázkou chvilky.

Zapamatovatelné heslo snadno a rychle

Přitom vytvoření těžké a přitom snadno zapamatovatelného hesla není tak obtížné. Řadu tipů poskytuje ostatně i sám Google. Ten doporučuje v hesle nahradit některá písmena zástupnými znaky. Například heslo Starý traktor nahradit za St@ryTr@k+0r. Dostaneme pak zapamatovatelné heslo, ve kterém počáteční písmeno je velké, a je nahrazeno @, o nulou a malé “té” křížkem. Splníme tak všechny výše zmíněné rady. Musíme si pouze dát pozor na takzvaný l33t žargon (Leet žargon – pozn. red.). Ten spočívá pouze v nahrazení písmenek za graficky podobné číslice. Bohužel i s touto variantou útočníci počítají.

Druhou možností je zkracování vytvořených souvětí, kdy z každého slova vezmeme první nebo dvě první písmena a část souvětí ponecháme. Například z VŠE má tři vchody, chodím ale nejraději přes NB dostanu heslo VŠE_má_3_vchody,ChAlNePřNb. Výsledné heslo je delší osmi znaků, obsahuje číslici, speciální znak a přiznejme si, i se dobře pamatuje.

Programy, které si hesla pamatují za vás

I přes všechna doporučení je občas obtížné si pamatovat více než deset hesel najednou. „Používám dva typy hesel. Silná a unikátní hesla pro důležité služby jako e-mail nebo internetové bankovnictví. Do ostatních služeb nejčastěji e-shopů nebo jednorázových účtů používám hesla jednoduchá,“ nastiňuje jednu z možností student informatiky Martin Kozub. Dalším řešením je využít správce hesel jako KeyPass nebo LastPass, u kterých je nutné si pamatovat pouze hlavní heslo. Ostatní hesla program zašifruje a uloží buď na lokálním zařízení, nebo umí hesla synchronizovat napříč počítači.

Doporučení

Příklady nejpoužívanějších hesel

Mohlo by tě zajímat: