Zdravá dávka nervozity není na škodu

11. 8. 2008 | | Nezařazené

Dovolte mi malou rekapitulaci – máme skvěle připravenou prezentaci, nastudovanou problematiku a máme své vystoupení nacvičené. Pokud tomu tak skutečně je, bude prezentace relativně jednoduchou záležitostí. Pokud však nejsme připraveni, není to úplný konec, nic není ztraceno. Přesněji řečeno, aby to nebylo poznat, musíte podat více než dobrý výkon a mít i trochu štěstí.

Dovolte mi malou rekapitulaci – máme skvěle připravenou prezentaci, nastudovanou problematiku a máme své vystoupení nacvičené. Pokud tomu tak skutečně je, bude prezentace relativně jednoduchou záležitostí. Pokud však nejsme připraveni, není to úplný konec, nic není ztraceno. Přesněji řečeno, aby to nebylo poznat, musíte podat více než dobrý výkon a mít i trochu štěstí.

Co však samotné prezentaci předchází? Nervozita a stres. Každý by si měl najít svůj způsob, jak takové pocity potlačit. Někdo poslouchá hudbu, někdo zhluboka dýchá, někdo si dá „frťana“. Univerzální nástroj neexistuje. Samozřejmě, čím více prezentací budete mít za sebou, tím lépe se budete cítit před každou z nich. Pomůže také to, když se stresem budete dopředu počítat a připravíte si postupy, jak ho zmírnit. Úplně se těchto pocitů ale přeci jen nezbavujte, protože zdravá dávka nervozity a trémy podporuje lepší výkon.

Co naopak rozhodně nepomůže vašemu psychickému stavu, je opakování toho všeho, co máte říci. Jistě to znáte, jakmile si před zkouškou projdete všechno naučené, mávnutím kouzelného proutku nevíte nic. Na druhou stranu je ale dobré zopakovat si osnovu vystoupení. A jsme opět u přípravy, která začíná už den předem. Pokud chcete mít při odchodu klid, připravte si podklady, vytiskněte je, vyberte si oblečení, zkontrolujte ho a vyčistěte, extra pro pány zdůrazňuji boty v případě důležitějších prezentací. Samotný soubor prezentace si uložte nejméně na dvě média (CD a flash disk jsou nejvhodnější možností) a nezapomeňte také na zajištění podpůrných pomůcek. Určitě znáte kolegy, kteří mají jako podklady v ruce dva až tři listy. Papíry se třesou, protože jejich držitel je nervózní, okolí to nemůže nepostřehnout. Vy však potřebujete, aby nervozita nebyla vidět. Proto si pořiďte pod podklady tvrdý papír a nebo je umístěte na tvrdé desky. Vhodnou náhražkou pro zabavení rukou je pero nebo laserové ukazovátko (s tím byste to ale neměli přehánět – odvádí totiž pozornost). Máte-li vše nachystané, můžete jít klidně spát.

V den „D“ si dejte dostatek času jak na vypravení se, tak i na cestu. Není nic horšího, než přijít na prezentaci pozdě. Raději dorazte v dostatečném předstihu a získaný čas věnujte přípravě a relaxaci. Po příchodu na místo byste měli dostat možnost vyzkoušet techniku, pokud vám to neumožnili již dříve. Zjistěte si, zda všechno funguje, jak vypadají prezentační prostory a jestli v nich není změna. Připravte si na samotnou prezentaci sklenku nebo kalíšek s vodou – případná absence může být tím posledním faktorem, který vás rozhodí (sucho v krku, omluvy a tak dále). Nezapomeňte si odskočit!

Začátek je nejkritičtější částí z celého vystoupení z hlediska nervozity. Jakmile se „rozjedete“, už je to lepší. Platí, že byste neměli upozorňovat na své chyby. Pokud dojde k „přebrebtu“, opravte ho, ale neomlouvejte se, nedělejte pauzu – jednoduše a přirozeně to vyřešte.
Při samotné prezentaci se snažte dělat vše, o čem jsme si povídali minule – jasná a zřetelná artikulace, oční kontakt, gestikulace a uvolněnost. Nezapomeňte na případné smluvené znamení o vaší časové situaci nebo na domluvené dotazy. Držte se své osnovy a v případě potřeby něco zestručněte nebo naopak prodlužte. Musíte reagovat poměrně rychle, ale to se dá také nacvičit. Pamatujte, že pokud někdo bude vyrušovat, je na vás, zda si zjednáte pořádek.

Uvolněná atmosféra a kontakt s publikem vám může jedině pomoct. Tak hodně štěstí, a ať vám mé rady alespoň k něčemu slouží.

Mohlo by tě zajímat: