Zuzka ještě nevečeřela – stará se nám totiž o kulturu

14. 12. 2001 | | Rozhovory

Nejspíš Zuzanu Kameníkovou neznáte osobně. Zato jste určitě někde na chodbě viděli filmový plakát či seznam filmů, uváděných každé úterý ve Staré aule. Nebo jste už od prázdnin na některém představení byli? Pak vězte, že jej pro vás zcela jistě „pořídila“ právě Zuzka.

Nejspíš Zuzanu Kameníkovou neznáte osobně. Zato jste určitě někde na chodbě viděli filmový plakát či seznam filmů, uváděných každé úterý ve Staré aule. Nebo jste už od prázdnin na některém představení byli? Pak vězte, že jej pro vás zcela jistě „pořídila“ právě Zuzka. Studuje v prvním semestru inženýrského studia finance a filozofii a od září vede Filmový klub VŠE.

Co tě k  Filmovému klubu přivedlo?

Kamarádství s Honzou Veselým, jeho zakladatelem a mým předchůdcem. Už dříve jsem se okolo FK pohybovala, a tak na mě jeho vedení připadlo po Honzově odchodu docela přirozeně. K filmům mám hodně blízko, zatím mě nevzali na produkci na FAMU, ale chci to příští rok zkusit znovu.

Vedeš FK sama, nebo ti někdo pomáhá?

V podstatě jsem na něj sama, ale mám okolo sebe spoustu lidí, od kterých si ráda nechám poradit. Například o programu.

Co všechno musíš okolo jednoho filmu zařídit, než se může promítat?

Nejprve musím film vybrat a objednat. Dál obstarávám propagaci, hlavně plakáty, letáčky a upoutávky na webu. Nakonec film dovezu a dohlížím na jeho promítání. Je to jako práce na poloviční úvazek. Zasahuje mi do každodenního života, často doma večer přemýšlím, co dalšího promítat, jak to dovézt… Někdo vydělává ve firmě, já se bavím „filmáčem“ (usmívá se). Kromě toho je to pro mě velká zkušenost.

Jak se vlastně takový film obstarává?

Existuje několik distribučních společností. Největší z nich se jmenuje Asociace českých filmových klubů, od ní získáváme hlavně filmy pro náročnější, například ze šedesátých let. Kvalitní evropské filmy se ale samozřejmě dají najít i mezi těmi, řekněme, komerčnějšími. Mnohé z nich byly úspěšné na festivalech a za dva tři roky si můžeme dovolit je promítnout i my.

Možná si někdo pokládá otázku, proč je v programu FK málo českých filmů…

Je tomu tak hlavně proto, že ty české mohou diváci vidět v našich kinech. Naším cílem je uvádět v prvé řadě filmy hůře dostupné. Pár starých klasik už jsme také promítali, ale je pravda, že aby přišlo dost lidí, musí se najít něco atraktivnějšího. Třeba Svěrákova Jízda. Raději ovšem vybírám filmy neznámé.

Kolik lidí k vám chodí? Bývá Stará aula plná?

Záleží samozřejmě na tom, co se zrovna promítá. Někdy přijde, hlavně na neznámé klubové filmy, sotva sto diváků a jindy je úplně plno. Naposledy to bylo minulý týden na známé Jackie Brownové.

Máš přehled o tom, kdo na promítání FK chodí?

To se dá těžko kontrolovat. Většina jsou určitě naši studenti, ale mnozí lidé jsou zjevně cizí. Tím, že jsou informace o nás na internetu, má k nim snadný přístup každý. Chodí nejen mladí, ale i starší. Vedení školy s tím příliš nesouhlasí, FK by podle něj měl být jen pro studenty VŠE. Jde-li o aktivitu našich studentů na půdě VŠE, měla by prý být určena zase jen nám. Jde prostě o otázku, jaké poslání vlastně FK má mít. Na ČVUT je „filmáč“ již dlouho znám jako místo promítání pro širokou veřejnost a funguje to skvěle. Podle mě by tomu tak mělo být i u nás, se striktním vymezováním nesouhlasím.

Vstupné stojí jen 35 Kč. Opravdu ti to stačí na pokrytí nákladů?

Aby se nám film zaplatil, musí přijít alespoň 100 diváků. To se u večerních představení daří vždycky, odpolední bývají bohužel občas ztrátová. Největší náklady máme za nájem Staré auly. O jeho výši právě znovu jednám s vedením VŠE. Kromě promítacích práv dále platíme i za práci promítače a uvaděčky. Další náklady vyžaduje propagace. Na to všechno prozatím 35 Kč stačí.

V posledních týdnech byla zrušena některá odpolední představení. Jak k tomu došlo?

Nejde o nic jiného, než o výši nájmu. Nemůžeme si dál dovolit promítat odpolední představení se ztrátou, proto čekáme na vyjádření vedení školy. Nechce se mi dobrovolně dotovat odpolední filmy těmi večerními. Učí nás tu přeci chovat se ekonomicky. Rádi bychom si na málo nevýdělečná představení dohodli nájem rozumnější, aby se nemusela do budoucna radikálně zrušit všechna. Bohužel, zatím si na nás kompetentní osoby neudělaly dost času. Věřím, že jednání bude úspěšné a diváci se brzy dočkají odpoledních promítání opět každý týden. Hlavně všechny prosím, ať nevěří drbům, že FK končí úplně. Jsou to fámy.

Na co zvlášť zajímavého bys ráda diváky v nejbližší době pozvala?

Dobré je podle mě samozřejmě všechno, co uvádíme. Těším se například na bhútánskou komedii Pohár. Jako vánoční dárek připravil FK na 18. prosinec kultovní The Rocky Horror Picture Show, transvestitskou parodii na známé muzikály ze 60. let. Určitě se budete skvěle bavit.

Čím jiným kromě filmů ráda trávíš volný čas?

Zajímá mě vše, co má něco společného s kulturou. Hlavně hudba a divadlo. Rozhodně nejsem sportovní typ, nemusím mít všechno.

Náš rozhovor vyjde v posledním letošním čísle Studentského listu. Chtěla bys něco vzkázat jeho čtenářům?

Hodně štěstí při zápočtech a hezké svátky. Ať se mají jako Rumcajs. Ten nic nedělá a všechno má.

Mohlo by tě zajímat: