Na den pod zem do Šáreckého údolí

15. 12. 2017 | | Studentský život http://nadenpodzem.cz

Koncem listopadu se v Praze konal druhý ročník akce Na den pod zem, během které mohli zájemci letos zdarma navštívit na desítku podzemních objektů v Praze. Společně s fotografem jsme vyrazili na prohlídku podzemních prostor v Divoké Šárce. Nachází se tam totiž kryt.

Kryt sloužil německé armádě od roku 1943 jako náhradní polní letiště. Nachází se západně od nedaleké autobusové zastávky Divoká Šárka. Dnes existenci tohoto dříve důležitého místa prozrazují pouze malinká vrátka poblíž cyklostezky.

Téměř čtyři sta metrů podzemních prostor vítá své návštěvníky příjemným klimatem o několik stupňů vyšším, než jsou současné ranní mrazivé teploty v Šárce.

Prostory jsou tvořeny dvěma hlavními a několika spojovacími chodbami. Původně se do krytu dalo dostat třemi vstupy. Hlavní vjezd a schodiště k polnímu letišti jsou ale zasypané.

Všude je naprostá tma. Baterky se zde cení zlatem.

Stěny samotné prozrazují více i o procesu stavby. Vše se razilo ručně, dodnes jsou zde patrné známky po sbíjecích kladivech.

Následující fotografie zachycuje jednu z příčných chodeb.

Prostory se návštěvníkům zdají nekonečné.

Pomalu postupujeme ke konci jedné z hlavních chodeb.

Po cestě nacházíme zbytky betonových schránek sudů. Po válce tento prostor československá armáda rozšířila o sklad. Objekt tak následně mohl sloužit k uskladnění chemického odpadu.

Původní vchod směrem k polnímu letišti je dnes zasypán.

Hned vedle zasypané vchodu se nachází dva výklenky. Podle průvodce se možná jedná o záchody. Potvrzena tato informace ale není.

Naprostým unikátem je ale studna, ve které návštěvníky vítá myš a žába.

Prohlídka skončila a my musíme zpět do mrazivého rána.

Podzemní prostory jsou v současné době ve správě Českého svazu ochránců přírody a slouží mimo jiné jako zimoviště netopýrů.

Foto: autor a archiv Na den pod zem

Mohlo by tě zajímat: