Jak správně spát

26. 5. 2023 | | Studentský život Jak správně psát

Dělá vám problémy vstávání, probouzíte se unavení a s fialovými kruhy pod očima? Pak nejspíše děláte v posteli chybu. „Časně jít spát a časně vstávat a budeš bohat, moudrý a zdráv,“ to už věděl americký politik Benjamin Franklin. Věděl, že úspěch jde ruku v ruce s kvalitním odpočinkem. Ale doba se za tři století změnila, přes den pracujete, zařizujete, uklízíte, nakupujete… A kde máte najít čas na učení? Tohle věčné dilema řeší každý student. Je vám to povědomé? Pokud taky ponocujete, sedíte nad lampičkou několik dní v kuse, pak děláte zásadní chybu, při učení byste měli být vždy vyspalí. Článek vyšel již v tištěném květnovém čísle v minulém roce, tipy na správné spaní se ale během zkouškového ještě jistě budou hodit. 

Všechno se řídí časem, váš den, spoje MHD, školní rozvrh a spánek není výjimkou, také má své hodiny. Potřeba spánku je individuální, nicméně se doporučuje denně spát mezi šesti až osmi hodinami, minimálně. Kvalita spánku je hodně závislá na době, kdy ulehnete do postele. Každá hodina ovlivňuje a regeneruje jinou část organismu. Podle řady názorů byste měli chodit do postele kolem desáté hodiny večer, kdy začíná fáze nejhlubšího spánku. Kolem dvaadvacáté hodiny se čistí žlučník, proto pozor na těžké večeře. Na žlučník navazuje žaludek, ten přestává v tomto čase vylučovat žaludeční šťávy, proto co sníte, strávíte až ráno. Kolem třetí hodiny ranní se k životu probouzejí játra. Likvidují tuky a odstraňují toxické látky z těla. V játrovém cyklu byste se měli vyhýbat především alkoholu a cigaretám (ne že by v jiný čas játrům a organismu neškodily). 

Štafetový kolík po játrech přebírají plíce. Mezi třetí a pátou ranní se můžete často probouzet, jestli patříte mezi kuřáky, alergiky nebo astmatiky. Zároveň při rýmě nebo jiném plicním onemocněním se vám bude nejhůře dýchat právě v tento čas. Nad ránem, těsně před probuzením, cyklus uzavírají střeva (5:00 až 7:00). Právě střevní cyklus je nejvhodnější pro vstávání a co nejsvěžejší nastartování dne.

Klubko, nebo hvězdice?

Není spaní jako spaní a není poloha jako poloha. V posteli strávíte až dvě pětiny svého života, proto stojí za to vědět, jak se uvelebit. Během noci se průměrný člověk převrátí zhruba třicetkrát. Nejlepší pozice je vleže na zádech. Někteří z nás máme pozici na zádech spojenou s příšerným chrápáním, ale jedná se o nejlepší pozici pro záda. Spaní na zádech je krásně narovná, předejde bolestem trupu po probuzení, taktéž je vhodné pro lidi, kteří mají problém s trávením a žaludečními kyselinami. Častěji však spíte na boku? Nevadí. Tuhle polohu si fixujeme už v děloze matky a je pro nás nejvíce uklidňující. Krom psychické výhody tato poloha zmírňuje pálení žáhy. Obecně platí pravidlo, že během spánku byste měli prostřídat záda i boky. Jedinému, čemu byste se měli vyvarovat, je spaní na břiše. Šlofík na břiše vám zaručuje zablokovaný krk, bolest hlavy a vede k nadměrnému tlaku na klouby a svaly. V neposlední řadě je třeba zmínit, že spánek na břiše podporuje tvorbu vrásek.

Na co koukat před spaním

Už se vám chce spát, ale ještě si chcete zasurfovat na internetu, poslat pár zpráv, pustit si film nebo si zahrát oblíbenou hru na xboxu? Raději nutkání odolejte. Kvalita spánku nesouvisí jen s dobou a polohou spánku, ale taktéž s elektronikou a zářením z ní vycházejícím. Možná je to větší problém než výše zmíněné body. Před spánkem byste aspoň půl hodiny neměli koukat do žádné elektroniky, protože modré LED světlo vám narušuje biologické hodiny a vlastně vašemu organismu říká, že je den, ačkoliv je noc. 

Tím startuje nekvalitní spánek, jehož výsledkem jsou suché, unavené a fialově oteklé oči. Stačí, když se projdete po chodbě školy a budete se dívat spolužákům do očí. Elektronika není škodlivá jen zapnutá. Neměli byste si hýčkat mobil ani pod polštářem. Mobil vysílá elektromagnetické záření, které narušuje kvalitu spánku a může způsobit celou škálu nemocí. Vhodné je mít mobil minimálně pět metrů od postele, nejlépe však uděláte, když ho zabouchnete ve vedlejší místnosti a budete vstávat s budíkem. A co tedy dělat před spaním? Chybu neuděláte šáhnutím po knížce, komiksu nebo si můžete psát do deníku. Aktivnější z vás si mohou před ulehnutím zacvičit, unavit svaly, vyplavit endorfiny. A největší odvážlivci mohou vlítnout na špinavé nádobí.

Je dobré si připomenout, že spánek hraje v našem životě velmi podstatnou roli. Určuje naši náladu, tvoří energii pro denní fungování, regeneruje organismus nebo pomáhá s následky divokého mejdanu. Každopádně byste ho neměli podceňovat, zvláště sportovci, neboť si tím můžete zadělat na vážné, v horším případě chronické problémy. Ale zase všeho s mírou, ať nespíte jak medvědi, nikterak si nepomůžete, spánkový deficit se nedá dohnat tím, že budete ráno déle spát, jediná cesta je si jít dřív lehnout.

Autor článku: Roman Hranička

Foto: Unsplash.com

Mohlo by tě zajímat: