Novináři nejsou strážci, ale hyeny demokracie

5. 4. 2005 | | Nezařazené

„Vystudovala jsem vinařství, tak bych se k němu vrátila,“ odpověděla s úsměvem Věra Dušková, tisková mluvčí české vlády, na dotaz co by dělala, kdyby kabinet v čele s premiérem padl. Věra Dušková byla prvním hostem v tomto semestru, který přijal pozvání Petra Žantovského zúčastnit se diskuze se studenty VŠE. Setkání z cyklu Politika, ekonomika, média pořádá kabinet ekonomické žurnalistiky.

„Vystudovala jsem vinařství, tak bych se k němu vrátila,“ odpověděla s úsměvem Věra Dušková, tisková mluvčí české vlády, na dotaz co by dělala, kdyby kabinet v čele s premiérem padl.

Věra Dušková byla prvním hostem v tomto semestru, který přijal pozvání Petra Žantovského zúčastnit se diskuze se studenty VŠE. Setkání z cyklu Politika, ekonomika, média pořádá kabinet ekonomické žurnalistiky.

Témata, která byla během hodiny probrána, se týkala například vztahu médií a vlády, politických vlivů na média, anebo toho, jak se z novináře stane tisková mluvčí.

Věra Dušková se kupodivu netajila tím, že má blíž k pravicové vládě, že se bojí privatizace nemocnic a nedokáže si představit, že by měla za pár let napsat paměti o tom, jak to chodí ve vládě, anebo o svém odchodu z televize Nova. „Stejně tak si ale nedokážu představit, že bych se jako novinářka měla zeptat pana Grosse, jestli nosí zlaté hodinky. Musela bych se za sebe stydět,“ řekla a hned dodala, že jestli je jedna věc, kterou na dnešních novinářích postrádá, je to nedostatek racionální práce. Všichni jen čekají, až se v životě politika objeví citlivé místo, do kterého následně bodnou. „Tím mi novináři připadají jako hyeny demokracie,“ dodala.

Věra Dušková maturovala na Střední vinařské škole, psala pro MF Dnes, kde její články vycházely vedle komentářů Čalfy a Adamce, byla dramaturgyní TV Nova. Práce v televizi, ať už to byla Sedmička, nebo Na vlastní oči, ji toho dost naučila. Jak sama zdůraznila, měla šanci vyzkoušet si, jaké to je, když mikrofon drží, a díky tomu ví, jak do něj má dnes mluvit. Ale přesto říká, že je hodně věcí, které se ještě musí naučit. „Když se rozhořela aféra s premiérovým bytem, volal mi kamarád – žurnalista, s kterým jsem dříve spolupracovala, a chtěl vědět jestli náhodou nemám číslo na pana Roda. To číslo jsem našla, ale neměla jsem ani ponětí, kdo byl pan Rod. Tak jsem mu číslo dala a večer se v Televizních novinách objevil příspěvek, že veškeré informace, které se týkají premiérova bytu, zprostředkoval Úřad vlády ČR,“ uvedla Dušková ten nejaktuálnější příklad.

Sama říká, že se stala tiskovou mluvčí vlády jen náhodou. Všechno se seběhlo rychle, po odchodu z Novy jí zavolal Jaroslav Šticha, tehdejší tiskový mluvčí ministerstva obrany, jestli nechce pracovat pro Stanislava Grosse. Tím začala její dráha tiskové mluvčí, nejdříve veřejnosti interpretovala názory ministerstva vnitra a po pádu Špidlova kabinetu se stala tiskovou mluvčí vlády. Mezi její úkoly patří komunikace s novináři a veřejností, ale v některých případech je i předsedovou poradkyní. To v případě, když potřebuje akutně znát něčí názor, počínaje vládními záležitostmi a barvou kravaty konče. Na druhé straně jsou i věci, o kterých vědět nesmí, nemůže být například přítomna jednání vládních stran a nemá přístup do vládních dokumentů.

Besedy Politika, ekonomika a média

Probíhají každý týden od 16.30 v zasedací místnosti Fakulty národohospodářské. Moderátorem těchto podvečerů je Petr Žantovský, novinář, teoretik médií a garant vedlejší specializace Ekonomická žurnalistika.

Dalšími hosty budou:
5. 4. Michel Fleischmann, prezident Rádia Evropa 2 a Frekvence 1
12. 4. Michal Zítko, vydavatel kontroverzní knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf
19. 4. Jefim Fištejn, komentátor Rádia Svobodná Evropa

Setkání jsou zaznamenávána na diktafon a jsou dostupná na webu fakulty.

Mohlo by tě zajímat: