Top Qvark

14. 4. 2002 | | Sport titulní obrázek

Hra Top Qvark je jednou z novinek předvedených na festivalu her v Norimberku. Dalo by se říci, že to je „takové člověče, nezlob se v bludišti“. Hrací plán je totiž opravdu šipkové bludiště, kde se můžete pohybovat jen tam, kam ukazuje šipka, na níž zrovna stojíte. Druhou zvláštností a zároveň herním pravidlem je počet polí, o které se můžete při tahu posunout.

Hru z výchozího postavení (obr. 2) začíná bílý a posune libovolný kámen o jedno pole, pak to samé udělá černý. Ve druhém tahu se bílý musí libovolným kamenem posunout naráz o dvě pole (a stejně tak černý), ve třetím o tři atd., až se dojde k číslu šest. Poté se zase začíná od jedničky. Cílem je vyhodit soupeři tři kameny. To lze vstupem na pole, kde je soupeř (jako v šachu či člověče, nezlob se). Kameny se však nesmí přeskakovat, vlastní ani cizí. Stojí-li vám něco v cestě, nesmíte tudy jít.

TopQuark 2 Ilustrační obrázek ke hře TopQuark

Soutěžní úloha: černý na tahu jde o čtyři pole a vyhraje (přestože má dva kameny venku, zatímco bílý jen jeden).

Řešení (stačí souřadnicově označit černý kámen) posílejte do 26. dubna 2002 na adresu piskvorkiada.vse@seznam.cz. Opět soutěžíme o volňásek do Klubu deskových her Paluba, kde např. v sobotu 7. dubna proběhne akce Odpoledne plné her. Přijďte si zahrát.

Řešení z minulého dílu: Pořádek si za pozici připsal 54 bodů.

Mohlo by tě zajímat: