Bez padání na zem se chodit nenaučíme

8. 8. 2005 | | Nezařazené

V knížce „Bohatý táta, chudý táta“ od Roberta Kiyosakiho se nedočteme žádný návod, jak rychle zbohatnout, ale spíš jak začít myslet jinak. Neboli, jak si zvýšit finanční inteligenci. Klíčem k bohatství je neustále se učit a po celý život investovat do svého vzdělání.

V knížce „Bohatý táta, chudý táta“ od Roberta Kiyosakiho se nedočteme žádný návod, jak rychle zbohatnout, ale spíš jak začít myslet jinak. Neboli, jak si zvýšit finanční inteligenci. Klíčem k bohatství je neustále se učit a po celý život investovat do svého vzdělání.

Mnoho lidí pokládá účetnictví za nejnudnější předmět na škole. Rozvaha, výsledovka a cashflow jsou stavební kameny, které si spojujeme s popisováním finanční situace nějakého podniku, ale stejně tak si tyto výkazy můžeme sestavit i pro naše domácí finance. A jak Kiyosaki přesvědčivě dokazuje, není to tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Pochopením účetnictví získává člověk kontrolu nad svými financemi a stává se svobodným, tedy bohatým. Autor používá mnohé účetní pojmy jako aktiva a pasiva, avšak nedrží se definic mezinárodních standardů. Složitě znějící slova vykládá takovým způsobem, aby do účetnictví mohl proniknout opravdu každý.

Aktiva a pasiva

Aktivum je dle autora něco, co do našich kapes vkládá peníze, pasivum je to, co z našich kapes peníze vytahuje. Po tomto vysvětlení následuje první důležité ponaučení, které zní: „Bohatí lidé kupují aktiva, zatímco chudí a střední třída kupují pasiva a myslí si, že to jsou aktiva.“ To například znamená, že bohatí by si koupili auto pro to, aby ho někomu za poplatek půjčovali a pak třeba se ziskem někomu jinému prodali. Chudí si většinou koupí auto pro vlastní potřebu na úvěr, aby se pak trápili se splátkami, drahým pojištěním a benzínem.

Dvě uši a jen jedna ústa

Když dáme chudému a hladovému člověku rybu, nasytíme ho na jeden den. Pokud ho naučíme rybařit, nasytíme ho na celý život. Podle Kiyosakiho by se většina lidí mohla snadno stát bohatými: jen kdyby se neptali, jak vydělat víc peněz, ale jak je lépe utrácet.

Denně se rozhodujeme o tom, jak strávíme čas a jak utratíme své peníze, čímž pokaždé rozhodujeme o tom, zda budeme bohatí nebo chudí. Investovat celý život do vzdělání, jak časově i finančně, se vyplácí. „Zároveň je důležité být otevřen novým myšlenkám. Ne nadarmo máme dvě uši a jen jedna ústa,“ říká Kiyosaki.

Peníze mohou pracovat za nás

Autor v knize mnohokrát zmiňuje, že chudí lidé pracují pro peníze, kdežto u bohatých peníze pracují pro ně. Klíčem je pracovat pro peníze co nejméně, protože taková cesta k penězům je velmi trnitá a pomalá: člověk pracující pro peníze je nejdříve přináší zaměstnavateli, pak vládě, ale i například bance, když splácí hypotéční nebo spotřebitelský úvěr. Teprve potom si vydělává na sebe.

Naopak bohatí lidé nejdříve „zasadí strom, mnoho let ho opečovávají a starají se o něj. Jednoho dne je strom přestane potřebovat a po zbytek života pak stačí jen sklízet plody a užívat si stínu.“ Tomu se říká, že peníze pracují pro nás.

Vyhýbat se riziku není řešením

Bohatí nepracují tolik pro jiné, ale pro sebe, což spočívá v investování do byznysu, akcií, obligací, fondů, nemovitostí nebo do čehokoli, co má cenu, co vytváří příjem nebo stoupá v ceně a lze to prodat.

Zde mnoho lidí narazí na strach ze ztráty peněz. Podle Kiyosakiho však vyhýbat se riziku není řešením – podstatné je naučit se ho řídit. „Když víte, co děláte, není to hazard,“ říká ve své knize.

Život je hra

Vždy je nutné mít na paměti, že investování je jenom hra: někdy vyhrajete, jindy se přiučíte. Lidé se učí chybami: bez padání na zem se chodit nenaučíme a lidé, kteří se vyhýbají neúspěchu, se vyhýbají také úspěchu. A to platí v byznysu, v lásce a vlastně v celém životě.

Existuje však rozdíl mezi vítězi a poraženými: vítěze porážky vyburcují, protože je nenávidí. Poražení jsou naopak ti, kteří hrají bezpečně, neriskují a předchozí prohry je tak drží při zemi. Problém není ve strachu, ten mají všichni, ale ve zvládnutí obavy z neúspěchu – nebo ze ztráty peněz.

Největší bohatství je vzdělání, schopnost se přizpůsobit, učit se. Dnešním bohatstvím jsou informace. Kiyosaki vybízí, abychom se učili, protože těžké to není. Nejtěžší je se k tomu odhodlat.

Kiyosakiho knížka může posloužit jako zábavný a poučný úvod do serioznější literatury, jakou je třeba tisícistránková bichle „Teorie a praxe firemních financí“ autorů Brealey a Myers. Anebo můžete zůstat u bestsellerů a sáhnout po titulu „Myšlením k bohatství“ od Napoleona Hilla.

Mohlo by tě zajímat: