Čeká vás odjezd na Erasmus? Přinášíme tipy, co a jak si sbalit

9. 8. 2022 | | Studentský život Balení, kufr, Erasmus, jak se sbalit

Chystáte se v nejbližších dnech na studijní pobyt do zahraničí a marně přehrabujete skříň, abyste si nezapomněli nic sbalit? Přinášíme vám seznam věcí, které byste rozhodně neměli zapomenout, ale také triky, jak sbalit co nejvíce do málo zavazadel. I v zimě se to dá zvládnout jen s jedním velkým a jedním příručním kufrem, věřte nám.

Doklady a osobní dokumenty

Určitě nezapomeňte sbalit občanský průkaz a mimo Evropskou unii (EU) cestovní pas. Ten je vhodný mít i do EU, hodit se vám může v případě ztráty občanky, nebo když se najednou rozhodnete vyjet za hranice Schengenského prostoru. Důležitý je také Evropský průkaz zdravotního pojištění. Vytisknutá asistenční kartička k pojištění se v peněžence neztratí a pro jistotu s sebou vezměte kopie všech svých dokumentů.

Některé zahraniční školy doporučují přibalit i úředně ověřený překlad rodného listu. Ten se může prodražit (až 1000 korun za jeden) a pokud se jedná pouze o doporučení, pravděpodobně ho nevyužijete. Pro klid v duši se však v Praze nabízí hned několik firem, kterým svůj rodný list donesete, oni se postarají o notářsky ověřenou kopii a překlad do pár dní (z osobní zkušenosti může autorka článku doporučit například tuto firmu). Partnerská škola v zahraničí vám s předstihem pravděpodobně doporučí, které dokumenty si nezapomenout, řiďte se tedy tím.

Jedním z nejtěžších úkolů je najít si v zahraničí ubytování Když už se vám to zadaří, zkontrolujte si, jaké zařízení pokoj nebo byt bude mít. Často chybí například povlečení, utěrky a podobné, na osobním zvážení ale stojí, zda se víc vyplatí s sebou tyto věci vézt, nebo koupit na místě.

Může se také hodit přibalit do uzavíratelného sáčku koření. Sůl a pepř dokoupíte, je ale zbytečné nakupovat na pár jídel hromady koření, které na místě nestihnete spotřebovat. Vařením na ubytování navíc ušetříte spoustu peněz. A určitě si vezměte i příbor.

Berte hlavně hodnotné věci a nezapomeňte na léky

Tím se nemyslí rolexky, ale fakt, že vás bude mrzet dokupovat hlavně dražší věci. Promyslete si dopředu, čím často trávíte čas a zda byste ho rádi takovým způsobem trávili i na Erasmu. Jestli každý týden lezete, vyplatí se sbalit sedák a lezečky. Pokud plánujete často chodit do hor, oceníte svoje kvalitní pohorky a batoh, případně třeba i spacák. Hlavně nezapomeňte na elektroniku!

Důležitou součástí kufru by měly být také léky, zejména pokud se jedná o ty na předpis. V zahraničí nemusí mít ty stejné a řešit návštěvu s doktorem není snadné. Vezměte si je tedy z domova, je-li to možné. To platí například i pro hormonální antikoncepci – nechcete během semestru v zahraničí testovat nové druhy (a když už jsme u toho, možná raději přibalte i krabičku prezervativů). Klasický růžový lék na všechno určitě přihoďte taky. Zamyslete se, na jaké nemoci a úrazy často trpíte a vezměte si léky i na ně.

Ulehčete kufru

Pokud chcete ušetřit peníze za další zavazadla, ale máte velký šatník, pořiďte si vyfukovací pytle. Do kufru se vám tak vejde opravdu velké množství věci. Pokud letíte, dejte si pozor na váhu a povolené rozměry zavazadel konkrétní aerolinky. V posledních letech totiž zejména nízkonákladové aerolinky zmenšují limity. Bonusem pro náročné je kompaktní váha na kufr, která sice přidá pár deka, ale může ušetřit cenná eura.

A co kufru vlastně sbalit? Sáhněte si oblečení, které se dá snadno kombinovat a od každého typu obuvi jen jeden pár. Dopředu si zjistěte, jaké bývají průměrné teploty v daném období a myslete na celý semestr. Pokud odjíždíte uprostřed srpnových veder, budete mít možná tendence sbalit patery šortky, ale hlavně v severských zemích téhle taktiky budete brzy litovat. Pravděpodobně zajdete na pár party, oblíbený outfit tak nenechte doma.

Knížky naopak doma zapomeňte. Vezměte si čtečku, ve které máte v podstatě neomezený výběr čtiva a váží přitom málo. Vůně knih je nezaměnitelná, jeden, dva semestry se to bez ní ale zvládnout dá.

Kosmetiku chcete mít asi svoji, třeba sprchový gel se ale vyplatí koupit na místě. Co víte, že vám stačí v menším objemu, dejte do cestovních lahviček. Těch vezměte trochu víc, kdybyste se rozhodli s přáteli zaletět si na výlet nízkonákladovkou.

(Skoro) vše se dá dokoupit

Pokud cestujete po Evropě, není se vůbec čeho bát. V každé z evropských zemí jsou velmi podobné obchody a pořídíte obdobné věci jako u nás. Kupovat si celý nový šatník by se samozřejmě prodražilo, dokoupit pár věcí na místě ale není problém. I mimo Evropu však platí to stejné, jen už asi nenakoupíte v obchodech, v jakých jste zvyklí nakupovat v Česku.

A na závěr – přivezte si něco českého. Ať už to bude vaše oblíbená sladkost nebo jedna z tradičních českých lihovin, můžete tím na Erasmu potěšit přátele, které si na místě najdete.

Foto: Unsplash

Mohlo by tě zajímat: