„Geniální“ zločin

5. 6. 2007 | | Rozhovory, Studentský život

Člověk by řekl, že když vám ukradnou občanku, není to nic zas až tak hrozného. Realita je ale daleko bizarnější. Ing. Karel Hrubý, který vystudoval na škole na Fakultě informatiky a statistiky informační management, udělal jedinou chybu: nechal se okrást.

Člověk by řekl, že když vám ukradnou občanku, není to nic zas až tak hrozného. Realita je ale daleko bizarnější. Ing. Karel Hrubý, který vystudoval na škole na Fakultě informatiky a statistiky informační management, udělal jedinou chybu: nechal se okrást.

Jak to začalo?

Ten příběh je dost zdlouhavý. Začal v červenci 2005 tím, že mi zloděj ukradl z auta veškeré moje doklady včetně platební karty. Vyrazil přední pravé okénko mého auta a věci mi odcizil. Já jsem samozřejmě všechno nahlásil na policii, zablokoval jsem si platební kartu, nahlásil jsem odcizení do centrálního registru a vše oznámil České spořitelně, u které jsem měl otevřen účet, který mi byl následně zablokován. Po měsíci, kdy mi byla vydána nová občanka, jsem účet znovu odblokoval a nové evidenční číslo občanského průkazu jsem nahlásil České spořitelně.

Ale podle všeho má váš příběh pokračování.

K mému velkému překvapení jsem za 14 dní nato zjistil, že si někdo zřejmě na mou již neplatnou občanku vybral na dvou různých přepážkách dohromady deset tisíc korun. Přišel jsem na to velmi jednoduše z výpisu z účtu, protože si nikdy peníze na přepážce nevybírám. Hádejte, co jsem udělal? Ano, znovu jsem tuto podivuhodnou skutečnost nahlásil v České spořitelně a zablokoval si veškeré možné výběry z účtu. Po tom, co si Česká spořitelna měsíc hrála na mrtvého brouka a k mé stížnosti se v zákonné lhůtě třiceti dnů nevyjádřila, navštívil jsem ombudsmana tohoto bankovního ústavu. Nakonec mi v listopadu 2005 na základě zkoumání kamerových záznamů a grafologické expertízy dali za pravdu, že vydali peníze někomu jinému, a odcizenou částku mi vrátili

Tím to skončilo?

Ale kdepak, to byl teprve začátek! Hned po tom, co mi někdo vybral peníze, jsem si účet opět zablokoval. Začal jsem si připadat jako ve zlém snu, když jsem koncem října zjistil, že do sběrného boxu České spořitelny byl dán příkaz k výběru dalších devíti tisíc korun. Výběr se dotyčnému povedl i přes to, že byl účet zablokovaný. Kladl jsem si otázku, jak je to možné, kde se asi v České spořitelně stala chyba?! Zapojen byl opět i ombudsman České spořitelny, peníze mi byly všechny vráceny.

Tato první část mého příběhu dopadla dobře. Česká spořitelna mi po podrobném prošetření případu vrátila všechny neprávem vybrané peníze a tím uznala své pochybení.

Ovšem kromě času. Co následovalo dál?

Lump, který mi ukradl doklady a vybíral si neprávem peníze, si v GE Money Bank na mou již neplatnou občanku založil účet. PIN mu měl být doručen na jeho adresu, ale tam se stala osudná chyba. PIN nebyl doručen jemu, ale bohužel (nebo bohudík?) na mou adresu trvalého bydliště. Vůbec jsem nevěděl, která bije, nic jsem si u GE nezakládal, nic jsem nevěděl. Došel jsem do centrály GE Money Bank, řekl jsem jim, že jsem si žádný účet nezakládal a že si ten člověk nejspíš bude chtít vzít na mě úvěr. Funguje to běžně tak, že když v bance máte nějaký kredit, tak si můžete žádat o úvěry. Poté jsem to samé nahlásil na policii, aby ho mohli zatknout až na přepážku znovu přijde. Policii jsem průběžně informoval samozřejmě i o dění v České spořitelně.

Podařilo se pachatele chytit?

Podařilo. GE Money Bank pachatele záměrně pozvala na přepážku, aby si přišel pro PIN a tak ho policie zatkla a vzala ho do vyšetřovací vazby. Opravdu ho po mém oznámení zatkli. Prokázal se jim mou falešnou občankou, na které bylo přepsáno jedno číslo a popálená zóna pro elektronické zpracování tak, aby se stala nečitelnou. Tím, že změnil počáteční číslo občanky z 103 na 108, si zajistil, že ho banka neodhalí. Banky totiž zkoumají pouze to, jestli není občanka falešná, ale už nezkoumají, jestli existuje. Policie samozřejmě zjistila, že má přepsané číslo, ale zřejmě si mysleli, že jsem si číslice přepsal sám. Doteď má policie za to, že jsem si sám ukradl občanku, sám se nahlásil a sám sebe nechal zatknout. Byl jsem obviněn na základě toho, že se někdo prokázal falešnou občankou.

Změnil si nějak fotku?

Ne, fotku si nezměnil. Je ale evidentní, že to byl někdo jiný. Na kamerovém záznamu v bance mi je sice podobný, ale z antropologického rozboru je jasně vidět, že ač jsou fotky podobné, nejsou stejné. Policie ho vyslechla, pachatel se k plánovanému podvodu přiznal a řekl jim, že se bude v budoucnu hájit tím, že to nebyl on, ale někdo jiný. Řekl v podstatě moji variantu, kterou já se teď hájím, protože věděl, co na svou obhajobu musím logicky použít. Takže situace je taková, že já jsem obviněný z trestného činu falšování a pozměňování úřední listiny. Jeho pustili a mě obvinili.

Takže si mysleli, že zatkli vás?

Ano, mysleli, že jsem to byl já, protože se prokázal mojí občankou. Ta občanka byla nahlášená jako kradená. Další věc je, že oni tomu člověku nejspíš ani nevzali otisky prstů.

Takže ho teď nemohou najít?

Ano, přesně tak. On je na svobodě a já obviněný. To se stalo v říjnu 2005, za rok na to mi přišlo trestní oznámení. Myslel jsem si, že to je uzavřený případ. Vše vypadalo, že je za mnou. A pak… po roce se policie ozvala. Kuriózní je, že volali do bytu, kde už nebydlím a obvinili mého otce, který se jmenuje stejně jako já. Další pikantnost je, že člověk má na podání stížnosti proti obvinění tři dny, zatímco oni mají rok, aby člověka zažalovali.

Byl to problém?

Samozřejmě, velký. Neměl jsem právníka. Najít si do tří dnů právníka a sepsat s ním stížnost je nereálné. Firma, kde pracuji, mi naštěstí půjčila svého, ale nebyl v této oblasti odborník. Stížnost jsme sepsali, ale nebyla úspěšná. Podle mě si to ani státní zástupkyně nepřečetla.

Co následovalo?

Při předvolání jsem na policii vypověděl sled událostí od července 2005. Přijde mi absurdní, jak můžu být obviněný z takové věci. Nezbylo mi nic jiného než si najmout advokáta, kterého si platím doteď. S ním jsem sepsal další stížnost. Opět byla zamítnuta. Státní zástupkyně, která stížnost zamítla, byla deset dní poté postavena mimo službu pro opilost. Opět se vše dostalo do vyšetřovacího procesu. Poté, co mi vyšel článek v MF Dnes, si spis vyžádala vrchní městská zástupkyně, která může absurdní případ zastavit. Je zarážející, že pachateli nevzali otisky prstů. Mně vzali troje a dokonce si mě i vyfotili. Možné je, že je ztratili, ale každopádně nejsou ve spisu, takže nejspíš se u něj otisky ani nezabývali.

Dalo se tomu zabránit?

Jedině tak, že bych si nenechal doklady v autě.

Budete žádat náhradu?

Zatím se chci zbavit toho obvinění. Chci, aby si uvědomili, že obvinili naprosto nevinného člověka a dělají mu problémy. Redaktorka MF Dnes, která o mém případu již dříve psala, dávala stížnost ombudsmanovi ČR. Je to jasné porušování lidských práv. Já jsem policii pomáhal pachatele dopadnout a na základě toho mě obviní, že páchám trestný čin? Prostě tomu nerozumím.

Jak vám to zasáhlo do života a zaměstnání?

Hodně. V práci to samozřejmě všichni vědí a dělají si srandu. Může se zdát, že to je úsměvný případ, ale ono to tak není. Já jsem z toho docela špatný a kolikrát v noci nespím. Nemyslím si, že bych byl nějak slabá osobnost, ale když si člověk uvědomí, že proti tomu policejnímu aparátu, který pracuje tak špatně, nemůže vůbec nic dělat… Peníze, které si teď vydělám, jdou na advokáta. Není z toho člověku do zpěvu.

Měl jste předtím zkušenost s policií?

Ne, tohle je první. Vyšetřovací místnost je neuklizená. Počítač mají, ale všechno píší na stroji. Můj spis je v deskách. Občas vypadne papír do zásuvky, kde jsou úplně jiné věci. Vůbec se nedivím, že se tam občas něco ztratí.

Jak dlouho vás vyslýchali?

Byl jsem tam asi hodinu. Další hodinu jsem čekal, aby mi vzali otisky prstů a vyfotili si mě. Zajímavé bylo, že když se mnou sepsali protokol, který jsem podepsal, řekli mi, že pokud chci kopii, kterou požaduji, tak si mám přinést čistý list papíru, že mi to okopírují. Myslel jsem, že si ze mě dělají legraci. Doteď tu kopii nemám.

Jak jste se cítil ke konci školy a po vstupu do pracovního procesu?

Pro mě vstup do pracovního procesu nebyla změna, protože jsem již od druhého ročníku pracoval. Po ukončení školy jsem se plně mohl soustředit na práci, kterou mám rád. Na tohle mě škola připravit fakt nemohla.

Jak vás škola vybavila do života?

Škola mě připravila pro zaměstnání, které teď dělám. Kdybych nevystudoval, tak bych ho nedostal. Můj nadřízený vystudoval stejnou fakultu a stejný studijní program. Pracuji jako projektový manažer a vedu projekty v on-line marketingu. Na to mě škola připravila.

8.7.2005 – Ohlášení krádeže dokladů na Policii ČR.
23. a 25.8. 2005 – Vyzvednutí částek 5000 Kč z účtu.
5.10. 2005 – Zloděj si otvírá účet u GE Money Bank
7.10.2005 – Zloděj neoprávněně převádí 9.000Kč z účtu ČS na účet GE Money Bank
12.10. 2005 – Karel Hrubý hlásí GE Money Bank, že jde o podvod, stejně tak i policii
19.10.2005 – Zloděj v bance zadržen
25.10. 2005 – Zloději podařilo převést 9000 Kč z účtu. Hlásí vše na Policii i ČS
11.1.2006 – Policie případ ukradených dokladů odložila
25.10.2006 – Policie obviňuje K. Hrubého z trestného činu falšování a pozměňování úřední listiny

Mohlo by tě zajímat: