Hudební soutěž míří do finále

2. 12. 2008 | | Nezařazené

Minulou středu se v klubu Exit Na Chmelnici konalo poslední čtvrtfinále hudební soutěže Skutečná liga. Účastníci semifinále jsou nyní kompletní.

Minulou středu se v klubu Exit Na Chmelnici konalo poslední čtvrtfinále hudební soutěže Skutečná liga. Účastníci semifinále jsou nyní kompletní.

Posledního čtvrtfinále se zúčastnily čtyři kapely různých žánrů – NAVEN, Fantajm, ENTITY, Living room a Bogotasystem. Soutěžní večer, během kterého měla každá skupina předem určený čas vystoupení, začal už ve čtyři hodiny odpoledne. Možná proto ze začátku nebyla divácká účast příliš velká. Během večera se ale klub postupně plnil a při vystoupení Bogotasystem sledovalo impozantní pohyby energií sršícího zpěváka podstatně více diváků. Každá z kapel měla hodinu na to, aby sladila nástroje a představila se porotě i divákům. Kolem půl desáté byl vyhlášen vítěz, jímž se stala česká skupina NAVEN, která vystoupila na samém začátku večera. Čtyřčlenná parta kluků, která se rozhodla podniknout akci, jež by jim umožnila realizovat svůj hudební um, narazila na soutěž Skutečná liga a rozhodla se zúčastnit. Hudební styl, který hrají, sami charakterizovali jako „funk core“ a sami sebe vidí jako „čtyři kluky, který to baví“. Kapelu NAVEN mohou jejich fanoušci přijít podpořit 3. prosince, kdy budou v semifinále soutěžit o postup do finálového kola.

Hudební soutěž Skutečná liga vznikla v roce 2004 a letos poprvé spolupracuje se stream.cz, což přispělo k růstu popularity a lepší propagaci. Štáb internetové televize Stream celou akci natáčí a dělá rozhovory se členy skupin. Video sestřih je po každém kole uveřejněn na http://www.stream.cz. Do soutěže se letos přihlásilo přes tři sta hudebních skupin. Po několika vyřazovacích kolech zůstaly čtyři kapely (tři ze čtvrtfinálových večerů a jedna z divácké soutěže), které se zúčastní semifinále.

Soutěž má za úkol dát šanci novým neznámým hudebním skupinám zviditelnit se, upozornit na sebe a získat prostředky k dalšímu rozvoji své hudební dráhy. Unikátnost projektu spočívá hlavně v zapůjčení veškeré aparatury, což tvoří stejné podmínky pro všechny a současně dává příležitost soutěžit kapelám bez vlastního vybavení. Neposuzuje se vlastní nahrávka nebo album, jak je tomu u mnohých obdobných soutěží, ale na základě živého vystoupení jsou porotou vybíráni postupující do dalších kol. Osobnosti z branže i zástupci uměleckých agentur hodnotí jak celkový projev kapely, tak jednotlivě například zpěv nebo hru na kytaru.

Soutěžní koncerty hostí od prvního čtvrtfinálového večera klub Exit Na Chmelnici, kam je vstup zdarma. Nabízí se tedy unikátní příležitost jak se pobavit a poslechnout si zatím nepříliš komerční muziku. Soutěž vyvrcholí v úterý 9. prosince, kdy bude vyhlášen absolutní vítěz letošního ročníku. Nejen na něj čekají skvělé ceny ale i pro čtvrté až druhé místo jsou připraveny hodnotné dary od partnerských společností. Velkým lákadlem je například zánovní vůz Mercedes Vito nebo domácí nahrávací studio. Šance jsou vyrovnané, a proto atmosféra finálového večera bude nepochybně plná nejen dobré muziky, ale i napětí.

Mohlo by tě zajímat: