Jak si najít soukromé bydlení 101

27. 7. 2022 | | Studentský život Bydlení, byt, apartmán, student

Článek vyšel v tištěném prosincovém čísle.

Spousta studentů se na začátku vysoké nastěhuje na koleje a pravdou je, že tohle bydlení má opravdu mnoho výhod. Jednoduché zařizování, finanční dostupnost, (relativně) dobrá dostupnost do školy a zejména možnost socializace se spolužáky. Pokud jste si ale již užili kolejí do sytosti a rádi byste se vyhnuli nočnímu buzení hudbou z El Mágica, dlouhým tramvajovým výpravám z Jarova nebo jen chcete mít vlastní klid, je na čase si začít hledat soukromé bydlení. Jak ale na to a na co si dát při hledání pozor?

Začněte hledat před začátkem semestru

Za hlavní stěhovací sezónu můžeme označit září, kdy se většina studentů přesouvá na koleje, z kolejí na byty a z bytů na jiné byty. Jelikož nájem obvykle začíná na začátku měsíce, začněte již s předstihem prohlížet nabídky. Přestože se nové inzeráty objevují celoročně, v období prázdnin máte největší šanci na úspěšné nalezení vysněného pokoje s tím, že se nastěhujete v září nebo říjnu. Pokud byste se raději vyhnuli stěhovací horečce, nastěhujte se na pár měsíců na koleje a ubytování v soukromí hledejte průběžně. V takovém případě ale počítejte s výpovědní lhůtou na kolejích.

Vytyčte si jasný finanční rozpočet

Při prohlížení nabídek a inzerátů je jednoduché sklouznout ke snění o luxusním pokoji, vlastní garsonce nebo i většímu bytu. Je dobré si však předem ujasnit, v jakých cenových relacích c27hcete své nájemné udržet, a v jakém případě zkrátka zůstanete na kolejích. Pokud máte k dispozici větší rozpočet, je vhodné stanovit se scénáře – určete si, jakou částku jste ochotni dát za sdílený pokoj, vlastní pokoj, vlastní koupelnu a podobně. Ačkoliv je pohodlné a příjemné ubytování jedním ze základů spokojeného (nejen studentského) života, váš měsíční rozpočet by neměl utrpět přehnané ztráty.

Vytipujte si preferenční oblasti

Většina studentů je relativně flexibilní, co se týče lokality bydlení a často tato stránka trpí na úkor finanční dostupnosti. Přesto se pokuste sestavit si žebříček standardů, které by mělo vaše budoucí bydlení splňovat a podle toho si vytipujte preferenční lokality. Mezi zvažovaná kritéria určitě zařaďte dobrou dopravní dostupnost do školy či zaměstnání, bezpečnost, blízkost obchodů (alespoň potravin), vašich oblíbených podniků, parků nebo i vzdálenost ke kamarádům.

Obhlédněte, jaký je stav trhu – nabídky, poptávka, cenová relace, stav nabízených pokojů

Ještě předtím, než začnete reagovat na dostupné nabídky, pokuste se pečlivě obhlédnout momentální stav trhu. Zjistěte, jak často se objevují nové nabídky ve vašich preferenčních lokalitách i všeobecně, jaký je o nabídky zájem a v jakých cenových relacích se pohybují. Dalším ukazatelem by pro vás měl být také stav volných pokojů ve vztahu k jejich ceně a umístění.

Nehledejte na jednom místě

Tato rada pro vás jistě nebude novinkou, ale při hledání bydlení se vyplatí stonásobně. Čím širší záběr budete mít, tím více zvyšujete šanci, že najdete přesně to, co hledáte. I když se pak setkáte s jedním inzerátem vícekrát, je pravděpodobné, že právě inzeráty zveřejněné jen jednou, na jednom místě budou obsahovat tu nejlepší příležitost.

Rozhoďte sítě mezi kamarády a známé

Ačkoliv je veřejných nabídek mnoho, vaší první volbou by z mnoha důvodů mělo být oslovení rodiny a přátel. Nejen, že se můžete dostat k volným pokojům ještě před jejich uvedením na trh, ale s vyšší pravděpodobností docílíte i příznivější výše nájmu a vyšší kvality bydlení. Za zmínku také stojí, že vám známí mohou upřímně říct nebo zjistit, jaký je stav pokoje a bytu a nemusíte se tudíž bát nějaké pasti. Pokud se vám navíc poštěstí, že některý z vaši přátel hledá nájemce k sobě do bytu, budete mít jistotu známého spolubydlícího.

Využijte Facebook

Pokud se vám nepoštěstí získat bydlení skrz osobní známosti, vydejte se hledat do hlubin internetu. Konkrétně se nezapomeňte přidat do skupin, které jsou k podobným účelům určené. Vyhledávejte pomocí hesel jako je spolubydlení + město; nájem/pronájem + město; bydlení + město a podobně. Naštěstí facebookový algoritmus se vašeho snažení rychle chytne a začne vám sám doporučovat další podobné skupiny. Nezapomeňte si také v těchto skupinách upravit řazení příspěvků a případně nastavit sledování aktivity.

Hledejte na stránkách k tomu určených

Dalším možným způsobem je zapátrat na specializovaných serverech jako například Ulovdomov, Espolubydlení, Bezrealitky apod. Bohužel je zde podle mé zkušenosti nižší frekvence přidávaných nabídek než u facebookových skupin. Navíc se staré inzeráty na webech obvykle hromadí, a tak se při prohlížení snadno dostanete do inzerátové prehistorie.

Reagujte rychle, ale nebuďte zbrklí

Při hledání bydlení je snadné se dostat do velkého stresu. Vždy reagujete na inzerát jako druzí, třetí nebo dokonce desátí! Nemůžete nalézt nic, co by bylo ve vašich finančních možnostech! Majitelé nebo nabízející se vám neozývají nebo přispěchají rovnou s odmítnutím! Nenechte se příliš znervóznět, protože nové nabídky stále přibývají. To, že nejste prvním reagujícím jistě nic neznamená. Žádný nájemce nepřijme nájemníka pouze proto, že ho facebookový algoritmus požehnal okamžitým zobrazením inzerátu. Také nepodléhejte tlaku (a ten je často velký) vzít první nabídku, která se vám naskytne. Pokud již předem cítíte, že vám konkrétní pokoj nevyhovuje, neciťte se nuceni nabídku přijmout jen ze strachu, že nenajdete nic lepšího. Na druhou stranu, zvlášť pokud hledáte v sezóně, neotálejte dlouho s kontaktováním nájemce. Sjednejte si prohlídku, i kdyby vás pokoj na 100 % nezaujal, může vás překvapit naživo.

A na co si dávat pozor?

  1. Vždy uzavírejte smlouvu přímo s majitelem. Ideálně jednotlivě, případně svěřte uzavření smlouvy na celý byt člověku, kterému 100 % důvěřujete.
  2. Pečlivě si přečtěte podmínky ukončení smlouvy. Jak dlouhou máte výpovědní lhůtu? 
  3. Vždy si jděte byt/pokoj prohlédnout osobně a podrobně se seznamte s jeho stavem.
  4. Zjistěte, zda je pokoj vybavený, nebo zda si budete muset dokoupit vlastní nábytek – a zda je to v rámci vašich finančních možností.
  5. Informujte se, kolik budete navíc platit za energie, poplatky a internet. U některých nabídek je cena uvedena včetně těchto položek, u jiných je potřeba částky připočítat.
  6. Kolik existuje od bytu klíčů a kdo je má v držení. Po domluvě s majitelem si nechte vyměnit zámek, ať máte stoprocentní jistotu.
  7. Domluvte se s majitelem, ideálně ustanovením v nájemní smlouvě na režimu oprav v bytě. Stanovte, kdo bude finančně zodpovědný za různé druhy oprav, případně jakým způsobem si budete moci nárokovat platbu za opravy na majiteli.

Mnoho štěstí při hledání vysněného studentského bydlení!

Foto: Unsplash

Mohlo by tě zajímat: