Knižní šleh

1. 4. 2001 | | Názory

V prvním týdnu semestru se sklady knihoven vyprázdní a drahocenné ekonomické modely a teorie v papírovém vydání, se kterými si jistě jejich autoři nebo opisovatelé dali spoustu práce, si studenti odnesou domů. O použití té či oné knihy nebo skript během semestru nerozhoduje obsah, ale spíš formát. Někdo má Samuelsona doma jako zarážku ke dveřím, tu a tam se Základy managementu najdou pod květináčem.

V prvním týdnu semestru se sklady knihoven vyprázdní a drahocenné ekonomické modely a teorie v papírovém vydání, se kterými si jistě jejich autoři nebo opisovatelé dali spoustu práce, si studenti odnesou domů. O použití té či oné knihy nebo skript během semestru nerozhoduje obsah, ale spíš formát. Někdo má Samuelsona doma jako zarážku ke dveřím, tu a tam se Základy managementu najdou pod květináčem a slyšel jsem, že Matematika II se výborně hodí pod piáno. A Optimalizační metody? Kamarád Míla s nimi skvěle zakryl díru v okně, když venku mrzlo a nad postelí mu fičela meluzína. Sousedka Martina měla celý podzim Podnikovou ekonomií podloženou postel, aby jí nevrzala. Nyní se už Martina přestěhovala.

Zkuste nacpat jeden a půl kilovou bichli pod kratší nohu psacího stolu. Možná se vám to podaří, ale stůl se bude kvedlat ze strany na stranu dál. Zkuste zastavit dveře v průvanu téměř průhledným Economixem. To prostě nejde. Obsah se dostane do popředí až na konci semestru. Asi nebude mnoho těch, kteří po večerech během semestru pročítají Úvod do studia práva místo beletrie.

Jiné je to na konci semestru. Ze skript a knih se setře prach a už to šustí. Písmenko za písmenkem, stránka za stránkou. Písmenka se transformují do elektrických signálů a ukládají do mozků. Některá knížka se dá přečíst za odpoledne, jiná o stejném rozsahu se přečíst nedá vůbec. Na konci semestru se ukáže kvalita, na formátu nezáleží.

Mohlo by tě zajímat: