Letní univerzity: Komu škola nestačí přes rok

12. 5. 2006 | | Nezařazené

Na populární letní univerzity AEGEE nebo na Erste Bank Summer University už se hlásit nejde, zbývají nabídky ze zahraničních vysokých škol. Ty ale rozhodně nejsou levné. Přehled letních škol najdete na webových stránkách Oddělení zahraničních styků. Na rozdíl od semestrálních výměnných pobytů si ale tady musíte s přihlašováním poradit sami, OZS jen zveřejňuje informace, které dostane.

Na populární letní univerzity AEGEE nebo na Erste Bank Summer University už se hlásit nejde, zbývají nabídky ze zahraničních vysokých škol. Ty ale rozhodně nejsou levné.

Přehled letních škol najdete na webových stránkách Oddělení zahraničních styků. Na rozdíl od semestrálních výměnných pobytů si ale tady musíte s přihlašováním poradit sami, OZS jen zveřejňuje informace, které dostane. Dlužno dodat, že nemalá část nabídek, které na webu v době psaní tohoto článku visely, už měla po uzávěrce.

Z těch aktuálních se lze hlásit (do konce května) třeba na London School of Economics (LSE). Na LSE si můžete vybírat z mnoha kurzů ekonomie, financí a účetnictví, managementu a dalších. V rámci jednoho třítýdenního bloku si můžete zapsat jeden intenzivně vyučovaný předmět. A cena? Za tři týdny přednášek a ubytování na věhlasné škole zaplatíte „pouhých“ 1025 liber (za šest týdnů 1825 liber).

Některé zahraniční univerzity nabízejí stipendia. Většinou je ale nutné doložit, že pocházíte z rozvojové země a že máte talent, který stojí za to sponzorovat.

Z levnějšího kraje je letní univerzita, kterou dohromady nabízí pět vysokých škol v Helsinkách. Za tři týdny tu zaplatíte „jen“ 825 eur. Zapsat si jde předměty z managementu, ochrany životního prostředí či „corporate social responsibility“.

Poměrně populární je letní univerzita na Wirtschftsuniversität Wien. Studenti z Česka tu za jeden z třítýdenních programů zaplatí jen 400 eur. Tato nabídka ale na webu OZS chyběla; šance přihlásit se už se teď blíží nule.

Z jiného soudku je „Letní univerzita liberálních studii“ pořádaná Liberálním institutem. Týdenní program je rozdělen do několika tématických okruhů, které se zabývají různými tématy z filosofie a politické ekonomie liberalismu. Přednášet tu bude i zahraniční host, profesor Ken Schoolland. Včetně plné penze vás akce přijde jen na 2100 korun. Zájemci se mohou na poslední chvíli hlásit u doc. Šímy z katedry hospodářské politiky.

Mohlo by tě zajímat: