Na Bradley University jsme jako jedna rodina, říká absolvent FMV Jan Kotík

1. 11. 2016 | | Kariéra, Rozhovory, Studentský život 12754852_10208474050678322_1694669213_o

Každoročně mají studenti Vysoké školy ekonomické možnost ucházet se v příjímacím řízením o jedno ze tří míst v MBA programu na americké Bradley University ve státe Illinois. V loňském roce tímto příjímacím řízením úspěšně prošel i absolvent Fakulty mezinárodních vztahů Jan Kotík.

Jak probíhalo příjímací řízení?

Hlásil jsem společně asi s dvaceti studenty z celé ekonomky. Každým rokem je místo pro dva až čtyři studenty. Vybráni jsme byli nakonec tři. Velkou roli hraje při příjímacím pohovoru motivace a zapálení pro věc. Dále jsou pak nutné formální náležitosti jako test GMAT, což je obdoba českých Národních srovnávacích zkoušek, a TOEFL, který slouží k ověření jazykových dovedností.

Jak je to s financováním programu? Dá se studium finančně zvládnout?

Školné na Bradley University je kolem 30 000 dolarů ročně, což je pro většinu normálních českých studentů nepředstavitelná částka, a to nepočítám další běžné náklady na ubytování nebo jídlo. Díky VŠE máme tzv. Assistantship stipendium. V praxi to znamená, že nemusíme platit horentní částky za školné a dostáváme zhruba 680 dolarů měsíčně na pokrytí životních nákladů. To je vykoupeno tím, že musíme odpracovat 20 hodin týdně jako „pomvědi“. Život v USA je poměrně náklady, takže se nevyhneme stodolarovým položkám za ubytování, učebnice či počáteční náklady na vybavení domácnosti.

Co tato práce obnáší?

Na začátku školního roku jsme byli přiřazeni na nejrůznější katedry a tam vypomáháme s organizací. Osobně vypomáhám s organizací výuky. Opravoval jsem písemky, hlídal jsem studenty při psaní testů nebo jsem dokonce i sám učil freshmany (studenty prvního ročníků – pozn. red.). Po dvou odstudovaných semestrech máme pak v létě možnost si najít business internship v reálné firmě.

Jak je studium náročné?

Výuka v USA probíhá úplně jinak než v České republice. Všechno je hodně praktické a interaktivní. Výuka je i hodně intenzivní. Mám teď zapsané tři předměty a jejich časová náročnost je třeba i 10 hodin týdně na každý, navíc ještě musím odpracovat 20 hodin týdně na Assistantship. Takže můžu říct, že se tady opravdu nenudíme.

Potkáváš se i s ostatními českými studenty?

Jasně. Je nás tady opravdu hrstka, takže jsme tady opravdu jako jedna rodina. Peoria je opravdu malé město a bez auta to tady bohužel moc nejde, takže jsem rád, že jsou tady naši starší kolegové a hodně nám teď ze začátku se vším pomáhají.

Co plánuješ po dokončení studia?

Po dokončení studia mám díky vízu typu F-1 možnost si ještě o rok pobyt v USA prodloužit a zkusit si najít práci. V praxi to chodí tak, že si student musí najít firmu, která ho zaměstná. To je bohužel pro většinu místních firem problém, jelikož administrativní agenda kolem vyřizování pracovních víz je velmi komplikovaná. Pokud má ale člověk štěstí a práci si najde a firma se za něj zaručí a vyřídí víza, tak se jeden rok může prodloužit i na několik let.

Podávání přihlášek pro výběrové řízení na Bradley University probíhá do 8. listopadu prostřednictvím InSIS. Přihlásit se mohou studenti posledních ročníků navazujícího magisterského studia VŠE. Podrobnosti o průběhu přijímacího řízení najdete zde.

Čtěte také:

Hackathon není jen pro ajťáky. Zapojit se mohou i byznys studenti 

Havelkovi si znovu získali Vencovského aulu

Cestu za zlatem zastavila Karlovka. Hokejisté ekonomky skončili druzí

 

 

Mohlo by tě zajímat: