Na letní univerzitě od AEGEE se zkoušek bát nemusíte

6. 4. 2016 | | Cestování, Studentský život AEGEE

Už máte plány na léto? Téměř tři měsíce volna jsou dostatečně dlouhá doba, k tomu aby je student pořádně využil. Jednou z možnosti je účast na letní univerzitě, které organizuje Evropské fórum studentů AEGEE. Co s sebou letní univerzita přináší, v rozhovoru pro iList přiblížil David Votruba, člen AEGEE a student VŠE.

Letní měsíce jsou ve znamení dovolených a ne školy. Co tě vedlo k tomu zúčastnit se letní univerzity?

Dozvěděl jsem se o této příležitosti od kamarádky. Řekla mi, že to pořádají čistě studenti a ne profesionálové. Celá organizace vyžadovala značnou znalost logistiky a profesionální přístup, chtěl jsem být u toho a dozvědět se víc. Navíc výlet do ciziny byl lákavý. Procestovat Rumunsko, Moldávii to se nestává často. V podstatě člověk by se tam bál, nezná místní prostředí a zvyky.

Čím se letní univerzita liší od zahraničních jazykových kurzů?

Cílem letních univerzit je se seznámit se s místní kulturou. To, že se bavíte v anglickém jazyce, je vedlejší produkt. Primárně jde o seznámení kultur, usnadnění komunikace mezi lidmi různých částí Evropy.

Letní univerzity probíhají tedy pouze v rámci Evropy?

Ano. Plus některé jsou okrajové jako třeba Rusko či Turecko.

Bylo potřeba projít výběrovým řízením?

Každý musí napsat motivační dopis na téma: „Proč právě já mám být vybrán?“ V něm musíte dokázat popsat své vlastnosti. Slouží to k tomu, aby fungovala AEGEE atmosféra.

Co si má student představit pod pojmem AEGEE atmosféra?

Každý se baví, je bezprostřední, nemá předsudky a rád poznává nové věci. Každý je součástí jedné velké rodiny. Při seznamování s novými členy každý ví, že jste také členem a seznamování je jednodušší. Je to takový stmelující prvek mezi lidmi.

Nejsme sekta

Jak dlouho samotné výběrové řízení trvá?

Nejdříve se musíte stát členem AEGEE. To vyžaduje vyplnění osobních údajů, které se dva dny zpracovávají. Poté zájemce získá uživatelské jméno a heslo. Jakmile napíše motivační dopis, je přihláška evidována,

Projde výběrovým řízením každý?

Pokud máte jenom jednu vysněnou letní univerzitu, je tu nebezpečí, že se tam nedostanete. Potom ale postupuje uchazeč do dalšího kola a může se přihlásit tam, kde je volno.

Dobře, ale členové se vybírají i na základě toho, zda budou pasovat do AEGEE atmosféry. Stalo se, že někdo nevyhovoval?

AEGEE není sekta. Každý, kdo rád poznává nové lidi, rád si s nimi povídá a je nadšený pro nové věci, pasuje do AEGEE atmosféry.

Která z univerzit patří mezi nejžádanější?

Je organizována od AEGEE – Catania (pobočka v sicilském městě). Už třikrát vyhrála cenu o nejlepší letní univerzitu.

V rámci AEGEE tedy je hierarchická struktura?

Ano. Každá anténa má svého prezidenta a viceprezidenta. Potom je tu board, což jsou členové, kteří zodpovídají za určitou oblast jako například HR nebo PR.

Trochu mi to připomíná AIESEC. Čím se AEGEE od AIESECu liší?

Liší se duchem. Přijel jsem na letiště a tam na mě čekal jeden z organizátorů a přivítal mně. Na koleji jsem měl připravenou bagetu. Jedná se o drobné laskavosti, kterých bych si v rámci placené dovolené nevšiml, bral bych je jako samozřejmost. S takovou angažovanosti studentů jsem se ještě nesetkal. Hlavně AIESEC pouze zprostředkuje někomu trainee pozici ve firmě v cizí zemi. Člověk si tam už musí poradit sám. Nemá tam kamarády a setká se jen s lidmi té dané země, pro něž je „pouze cizinec“. V AEGEE se člověk na jednom eventu setká s lidmi třeba z 18 zemí Evropy. Po skončení eventu má na ně i nadále kontakt a zůstávají dobrými kamarády.

Někdy je třeba vzít si spacák

Dělí se letní univerzit podle nějakých kritérii?

Dělí se podle zaměření na studijní, cestovní a kombinované. Studijní se dále dělí podle zaměření. Průměrná délka pobytu jsou dva týdny.

O které je větší zájem? O studijní nebo o  cestovní?

Obecně je větší zájem o ryze cestovní. Důvodem může být fakt, že na nich projede student více míst. Na studijní zůstává na jednom místě.

Má účastník povinnost letní univerzitu završit zkouškou?

Ne, záleží na každém, co si z pobytu odnese.

Jedná se o finančně nákladnou záležitost?

Platil jsem 250 eur. Za ty peníze jsem ovšem dostal mnohem víc služeb, než jsem čekal. Návštěvy památek, rezervací, účast na akcích. Je dobré zmínit členský příspěvek, který činí 500 Kč na rok. Ale opět v té částce jsou eventy, setkání s významnými lidmi, účasti na workshopech.

Jak je to s ubytováním?

To je individuální. Já jsem byl ubytován na kolejích. Občas se pořádá ubytování v tělocvičnách na žíněnkách a někdy je potřeba si vzít s sebou spacák.

Pomohla ti tato zkušenosti v kariéře?

Dostal jsem se k lidem, kteří jsou v rámci své kariéry už daleko. Měl jsem možnost si s nimi promluvit, poznat jak se chovají. To je velmi obohacující. Tím, že je vidíte v akci, se učíte.

Pokud čtenáře letní univerzita osloví, dokdy mohou podat přihlášku?
Nejprve bych je rád pozval na informační meeting, kde se dozví plno dalších informací. Bude se konat 14. dubna v RB 210 od 19:45. Přihlášku je nutné podat nejpozději do 25. dubna.

ČTĚTE TAKÉ:

 

Na letní univerzitě ve Slovinsku a Itálii nebyl čas na spánek

Na letní univerzitě poznáte místní kulturu a najdete si přátelé z celé Evropy

Co se mi vybaví z Arménie? Ararat v mlze, maršrutky a sněhová bitka

Co se můžete naučit na letních univerzitách? Diskutovat s ruskými mnichy a vařit místní jídlo

Mohlo by tě zajímat: