Přes rok studuji, ale přes léto se věnuji pouze politice

1. 5. 1999 | | Rozhovory, Studentský život

Petr Valenta se narodil 13. září 1974 v Praze na Vinohradech. Je svobodný, studuje Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance a rozvoj měst a regionů. Současně zastává funkci zástupce starosty městské části Praha Zbraslav, je členem oblastní rady ODS Zbraslav a předsedou místního sdružení ODS.

Petr Valenta se narodil 13. září 1974 v Praze na Vinohradech. Je svobodný, studuje Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance a rozvoj měst a regionů. Současně zastává funkci zástupce starosty městské části Praha Zbraslav, je členem oblastní rady ODS Zbraslav a předsedou místního sdružení ODS.

Jak jste se dostal k politice?

Jedním z aspektů, který mě k politice přivedl, bylo to, že otec zastával funkci předsedy místního sdružení ODS na Zbraslavi. Také jsem si uvědomil, že pokud chci spolurozhodovat o tom, jak bude vypadat naše země a v podstatě i moje budoucnost, do politiky se zapojit musím.

Kromě studia a politiky jste také rozhodčím amerického fotbalu, respektive členem České asociace rozhodčích amerického fotbalu. Jak se vám daří sladit všechny tyto do jisté míry rozdílné aktivity? Zbývá vůbec čas na osobní život?

Volného času mám velice málo. Každá aktivita vyžaduje čas, ale většinou to jsou záležitosti sezónní. Na jaře mám času nejméně, protože je sezóna amerického fotbalu a probíhá letní semestr. Přes léto se věnuji pouze politice, což je ideální stav. Léto mám rád, zbývá mi čas i na relaxaci u vody.

Jak vaši politickou angažovanost hodnotí rodina? Podporuje vás?

Rodina mě podporuje, mé bývalé přítelkyni se to ale velmi nelíbilo.

Jaké jsou vaše politické ambice do budoucna?

Já nevím, jestli by člověk měl mít politické ambice. Jestli by měl dělat politiku proto, že se chce někam dostat, nebo proto, že chce něčeho dosáhnout. To jsou věci, které nemůžete plánovat. Buď to přijde, nebo to nepřijde, takové události se většinou řeší až v okamžiku, kdy nastanou. Já neplánuji.

Co je náplní vaší práce coby zástupce starosty na Zbraslavi?

To lze v několika málo větách velice těžko říci. Jako místostarosta zastupuji starostu, starosta částečně řídí samosprávu a částečně státní správu. Co je náplní jeho práce–to je zakotveno v zákoně O obcích. Tím, že Zbraslav, kde zastávám funkci místostarosty, je městská část, a většinu důležitých věcí přebírá magistrát hlavního města Prahy nebo technická správa komunikací, nám opravdu zbývá ta mravenčí práce jako umisťování dětí do školek, zajišťování základního školství, údržba zeleně, atd.

A jako předsedy oblastní rady ODS?

Rozdíl je ve volebních letech a v letech, ve kterých se nevolí. Jako člen oblastní rady a předseda místního sdružení jsem zároveň členem obvodního volebního štábu, tudíž se podílím na přípravě volební kampaně na lokální úrovni. Jinak jde především o práci ve straně. Na místní úrovni se zabývám zejména komunikací se členy a jejich návrhy a prací, která se týká komunální politiky. To znamená práci mezi členskou základnou a zástupci v radě, řešení praktických problémů komunální politiky.

Proč jste si z politických stran vybral právě ODS?

Je to strana mně nejbližší. Je to nejmenší zlo z těch zel, které si člověk může vybrat.

Neuvažoval jste o tom být bez politické příslušnosti?

Mohl bych být bez politické příslušnosti, ale bez ní bych nemohl dělat to, co dělám.

Na co se občané Zbraslavi mohou těšit do budoucna? Jsou plánovány nějaké investice?

Občané Zbraslavi se mohou těšit na několik různých akcí. Momentálně probíhá rekonstrukce povrchu ulice Elišky Přemyslovny, která je široko daleko vyhlášená jako zbraslavský tankodrom. To už bude velmi brzo minulostí. Dalším větším investičním projektem je pokračování výstavby kanalizace v ulici Žitavského. V současné době se jedná o vybudování supermarketu v prostoru mezi benzinovou pumpou a kasárnami ministerstva vnitra. To je velice důležité, protože nyní má na Zbraslavi monopol v prodeji potravin Včela, a to je z našeho pohledu nepřípustné. Také se chystá výstavba zhruba tisíce bytů. Pět set bytů staví firma Vocel, a. s., která právě buduje inženýrské sítě, a pravděpodobně v příštím roce začne s vlastní výstavbou. Zbývajících pět set bytů by měla stavět firma Bohemia real, která je bohužel ve finančních problémech, takže nevíme, jestli to bude tato firma, nebo některá jiná. Neméně důležitou investiční akcí je výstavba domu s pečovatelskou službou, ve kterém by mělo být asi čtyřicet tři bytových jednotek, zejména pro starší a invalidní občany. Na tento dům máme přislíbenou dotaci od ministerstva pro místní rozvoj ve výši půl milionu korun na bytovou jednotku. Začátek výstavby je plánován na letošní rok.

Jaké má Zbraslav vztahy s magistrátem hlavního města Prahy?

Vztahy jsou dány statutem hlavního města Prahy. Byla by to publikace, která by měla asi dva metry do délky, kdyby se to všechno sečetlo. Neoficiální vztahy–vztahy mezi městskými částmi a hlavním městem Prahou jsou asi nejhorší ze všech magistrátních měst. Zejména vztahy k okrajovým městským částem. Praha jako hlavní město preferuje části Praha 1 a Praha 2. 

Podle čeho tak soudíte?

Je to dáno i výší rozpočtových prostředků, které na tyto části přerozděluje. Všechny městské části přispívají tím, že dostávají zmíněné částky na stavbu Strahovského tunelu a metra na Černý most. Tam je zásadní problém, že obec je hlavní město Praha a městské části nejsou obce. Dalším problémem je, že městské části nevlastní žádný majetek, pouze hospodaří se svěřeným majetkem magistrátu hlavního města Prahy. Z toho je zřejmé, že městská část je jakýmsi rukojmím hlavního města Prahy.

Během střední školy jste strávil rok studiem na Rýnském gymnáziu v Kolíně. Využíváte zkušenosti z Německa i dnes?

V Německu jsem byl ve školním roce 1992/1993. Když strávíte rok v cizí zemi, je to bohatá zkušenost, zejména z obecného hlediska. Člověk pozná nové lidi, jiný způsob života, a hlavně je často odkázán sám na sebe. Je nucen naučit se věřit sám sobě, což v naší společnosti mnoho lidí neumí. V české společnosti je velmi výrazně zakotven kolektivní duch a kolektivní odpovědnost, kde se odpovědnost jednotlivců vytrácí. V západní Evropě se daleko větší důraz klade na jedince. Pro rozvoj osobnosti je to velmi důležité.

Jsou podle vašeho názoru v české politice ženy diskriminovány?

Neřekl bych diskriminované. Podle mé vlastní zkušenosti ženy nemají zájem se v politice angažovat.

Čím si myslíte, že je to dáno?

To je spíš otázka pro sociologa. Zajímavé je, že i věková struktura členů politických stran je dosti nerovnoměrná. Například ODS má necelou třetinu členů ve věku nad 60 let, přibližně třetina členů je ve věku mezi 45 až 60 lety, necelá třetina členů je ve věku mezi 30 až 45 lety a velice malá část, řekněme tak 3 procenta, jsou ve věku do 30 let. Neřekl bych, že je to dáno tím, že by mladí byli diskriminovaní, spíš nemají zájem. A myslím, že podobně je to se ženami. Proč, to není otázka pro mě, to je otázka pro ty, kteří ten zájem nemají.

Obligátní otázky

Oblíbený politik:

Ivan Langer

Žena–ideál:

Na světě je tolik krásných žen, jak fyzicky, tak duševně, že nelze říci, která je ideální. Ideálem je spojení fyzické a duševní krásy, což se většinou nestává.

Oblíbený nápoj:

Záleží na příležitosti. Rád piji pivo, tequilu, gin a červené víno.

Oblíbené jídlo:

V podstatě všechno mimo jídel, ve kterých jsou rozinky, dýně, ananas a fazolky.

Oblíbené auto:

Nejpraktičtější mi připadá VW Passat, ale mám rád i minivany, například Ford Windstar.

Oblíbené roční období:

Jednoznačně léto. Teplo, voda, krásně orosený Gambrinus…

Oblíbený sport:

Aktivně volejbal a squash, pasivně hokej, házená a americký fotbal–prostě sporty, kde se to hýbe. Takový soccer, to je nuda.

Oblíbený autor:

Z beletrie Isaac Asimov a Robert Silverberg, z filozofické oblasti Friedrich Nietzche a Ladislav Klíma.

Oblíbená hudba:

Moje nejoblíbenější skupina je Boney M. Ze zpěvaček jsou to ty se zvučným hlasem, jako je Tina Turner, Celine Dion a Mariah Carey. Velice rád mám i vážnou hudbu, především Bacha a jeho varhanní koncerty.

Mohlo by tě zajímat: