Po krajských volbách: většinu voličů získalo ANO

11. 10. 2016 | | Názory Akademický senát VŠE

Prachmizerná účast, i takovým výrazem bychom mohli označit letošní krajské volby. K urnám přišlo pouze okolo třiceti čtyř procent právoplatných voličů. Nejvíc z nich odevzdalo svúj hlas hnutí ANO – strana dominovala napříč celou Českou republikou. Jediné čtyři kraje, kde nedosáhla nejvyšší mety, byla Vysočina, Jihočeský, Liberecký a Zlínský kraj.

Právě ve Zlínském kraji byla volební účast nejvyšší. Naopak, nejvýrazněji jsme se o ignoraci voleb mohli přesvědčit v Ústeckém kraji. Tu se účast pohybovala okolo pouhých dvaceti devíti procent. Jak paradoxní pro kraj, kde lidé dlouhodobě prosazují změnu v přístupu k životnímu prostředí. Z těchto dat můžeme konstatovat, že se lidé napříč Českou republikou málo zajímají o dění ve svém okolí, ba někteří dokonce vůbec. Je to smutný pohled na laxnost českých občanů ke svému kraji, domovině a kořenům.

Vítězství devět ze třinácti

To je bilance hnutí ANO. Výsledek se dal očekávat, nicméně ne v takovém rozsahu. Česká strana sociálně demokratická (ČSSD), která se snažila obhájit svou stávající pozici v krajích, zvítězila pouze ve dvou, a to na Vysočině a v Jihočeském kraji. Zlínský kraj prokázal loajalitu ke Křesťanské a demokratické unii – Československé straně lidové (KDU-ČSL) a Liberecký naopak k Starostům pro Liberecký kraj.

Největší překvapení se událo v Jihomoravském kraji, kde ČSSD ztratila celkem dvanáct mandátů, které místo ní získalo ANO. Největší krach napříč politickým spektrem zaznamenalo bezesporu TOP 09, kdy její předseda dokonce uvažoval o rezignaci. Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) spolu s Občanskou demokratickou stranou (ODS) zůstaly konstantní. Jediná krajně pravicová strana, která zaznamenala nepatrný úspěch, byla Koalice Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury.

V nadcházejících dnech či týdnech budeme svědky jednání o budoucích koaličních partnerech v jednotlivých krajích. V Olomouckém kraji se již dohodlo ANO s ČSSD a ODS na volbě hejtmana. Můžeme pouze doufat, že hladká domluva proběhne i v ostatních krajích. V neposlední řadě se výsledky krajských voleb promítnou do vysoké politiky, kde jak ČSSD, tak ANO představují momentální hnací sílu českého hospodářství se členy, kteří zastávají jedny z nejvyšších funkcí.

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: