Privátní bankéř hokejistů radí: investujte do sebe

21. 12. 2015 | | Rozhovory OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomáš Končický dokončoval VŠE těsně po převratu. Studoval cestovní ruch, dnes pomáhá s financemi české hokejové reprezentaci, jak se o něm s nadsázkou říká. Úspěšný privátní bankéř vzpomíná na své studentské časy v dobrém, i když kvůli tehdejší výuce socialistických ideologií nebyl až tak motivovaný. Dnešním studentům radí to, to, co sám nedělal – aby svůj studentský čas lépe využili.

Už během prvních semestrů na ekonomce Tomáš Končický zjistil, že svému hlavnímu oboru, cestovnímu ruchu, se v budoucnu věnovat nechce. Spíš ho lákal svět financí. S privátním bankovnictvím proto začal hned po škole. Fakt, že je dnes v kontaktu se známými sportovními osobnostmi, okomentoval velmi skromně: „Řekněme, že mezi naše klienty patří celá řada sportovců a mezi nimi jsou i hokejisté.“ Konkrétní jména jsme se pochopitelně nedozvěděli, ale jde o některé z českých hvězd NHL.

I když měl k sportu vždy blízko, k bankovnictví pro hokejisty se dostal náhodou. „K hokejistům jsem se dostal asi před patnácti lety přes jednoho z prvních hokejových agentů u nás. Začali jsme jim vysvětlovat, že je třeba přemýšlet, jak nakládat s majetkem a kde začít šetřit. Protože sportovní kariéra dřív nebo později skončí,“ říká o svých prvních kontaktech se slavnými sportovci.

Účet u Gutmannů nemá kde kdo

Je lehké vyžít z vydělaných peněz, když jste hokejová hvězda NHL. Ne všichni však této úrovně dosáhnou. A taky ne všichni si nechají poradit. Proto někdy bývá pozdě, hlavně když své peníze řeší sportovci na sklonku kariéry. Občas je pro ně těžké zvyknout si na snížený životní standard. Na druhou stranu, když zacházejí s majetkem zodpovědně od začátku, brzký odchod do sportovního důchodu je až tak nebolí.

Vesměs jsou všichni klienti rakouské banky Gutmann movití lidé. Na to, abyste si v pobočce sídlící uprostřed Václaváku otevřeli účet, musíte nashromáždit aspoň dvacet pět milionů korun. To vystavuje každého bankéře vysoké odpovědnosti. „Stresující to určitě je, já jsem však věděl, do čeho jdu.“ A jak udělat klienta spokojeného? „My jsme poměrně konzervativní banka. Našim klientům neslibujeme, že jim majetek zdvojnásobíme. Máme spolu jasně určená pravidla a našich závazků se držíme,“ vypráví o strategii banky ředitel české pobočky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S Tomášem Končickým jsme se shodli na tom, že pětadvacet milionů opravdu není suma, kterou by disponovali posluchači vysokých škol. Upřímně přiznal, že tak úplně neví jakou radu ohledně financí studentům dát. „Podívejte, já mám dva syny, jeden má osmnáct a druhý devatenáct a sám nevím, co s nimi,“ žertuje bankéř. „Ale obecně bych řekl, nechávejte si rezervu do budoucna, odkládejte si část stranou. Třeba i malou částku, ale pravidelně.“ Další rada? Investujte do sebe. „Studenti by měli využít svůj čas během studia a skutečně se studiu věnovat, vzdělávat se.“

Zjistěte, co vás baví

Záhy však dodává, že to je spíše rada, kterou by rád dal i svému minulému já – protože on sám své období na ekonomce takto nevyužil. „Rozhodně jsme neměli takovou motivaci do studia. Tehdy studium znamenalo i komunistickou propagaci, marxismus-leninismus a podobně.“ Ale při zamyšlení se nad touto životní etapou je na jeho tváři znát, že si na vysokou školu vždycky rád vzpomene. „Šel bych tam určitě znovu. Pořád má VŠE velmi dobré jméno a kvalitní absolventy. Zejména – na rozdíl od mojí generace – jsou velmi dobře jazykově vybaveni.“

„A co by studenti měli udělat, aby si jednou ten účet u něj mohli otevřít,“ ptám se. „Měli by začít investovat v devadesátých letech,“ usměje se a pokračuje. „Tehdy byly snazší podmínky, jak se prosadit, dnes už je všechno jinak.“ Navázal však na to svým osobním příkladem – člověk by měl zjistit, co ho baví, co mu jde a soustředit se na to.

Mohlo by tě zajímat: