S plechovkami a ničím jiným po Evropě. Can you make it?

30. 1. 2018 | | Cestování, Studentský život Red Bull

Sedm dní mimo komfortní zónu, nemyslitelné zážitky na denním pořádku. Začátek soutěže pro dobrodružné povahy, během které se pro účastníky jediným platidlem stávají plechovky energetického nápoje, klepe na dveře. Třetí ročník závodu v co nejrychlejší cestování po Evropě na předem vyznačená místa láká, stejně jako ty předchozí, především na nezapomenutelné okamžiky. Přihlásit se je možné už jen do poloviny února.

Projet se na horské dráze, potkat známého rappera a nechat si od něj zaplatit večeři a lístek do jiné destinace. Proletět se soukromým tryskáčem nebo zajít na zápas Ligy mistrů. To všechno se bývalým účastníkům podařilo směnit za pár plechovek energetického nápoje. Loni se do soutěže zapojilo přes dvě stě týmů ze všech koutů světa, z České republiky volání dobrodružství neodolaly tři týmy.

Letos se startuje se 10. dubna 2018 hned z několika evropských metropolí – Madridu, Říma, Budapešti, Stockholmu a Manchesteru. Cílem týmů je prosmlouvat si cestu do Amsterdamu a vyhrát soutěž nasbíráním co nejvíce bodů – samozřejmě bez použití jakýchkoliv peněžních prostředků. K dispozici je pouze barterová směna.

Hlavně se vyhnout klišé

Do soutěže se může přihlásit student vysoké školy starší 18 let. Maximálně tříčlenné skupiny mají čas podat své přihlášky do 14. února 2018. Jaká bude genderová sestava týmu je čistě na účastnících. Není pravda, že tým složený pouze ze studentů či studentek, je nevýhodou. „Je ale pravda, že do letadla se dostaly jen týmy složené ze tří krásných studentek,“ přibližuje svou zkušenost Petr Paseka, který se přihlásil do prvního ročníku soutěže se dvěma kamarády.

Podmínky přihlášení jsou jednoduché. Členové skupiny musí společně natočit minutové video, ve kterém mají za úkol přesvědčit hlasující a porotu, že právě oni jsou ti praví pro tuto soutěž. Značkou videa by měla být snaha nejít s davem a být originální. „Týmy by se měly především vyhnout klišé, jako napiju se Redbullu a najednou jsem schopnej dát, co předtím nešlo, “ radí Petr.

Účastníci si s sebou mohou vzít jen batoh, nesmí u sebe mít své mobily ani jiná elektronická zařízení a žádné peníze kromě plechovek energetického moku. Těch na startu z vybraného města budou mít k dispozici 24. Jakou strategii tým zvolí, je jen na jeho členech. Body se získávají  ve třech kategoriích: v hlasování na sociálních sítích, z checkpointů a body za dobrodružství.

Na checkpointech na soutěžící týmy čekají výzvy, které otestují jak jejich fyzickou, tak i psychickou sílu. V minulých ročnících měli soutěžící za úkol například najít předem vybraného člověka uprostřed italských Benátek, vyrobit víno v samotném Bordeaux nebo si zatančit flamengo ve španělské Zaragoze. Úkoly ze seznamu dobrodružství se plní kdykoliv během soutěže. Často jde o hledání věcí nebo plnění výzev, které chce člověk v životě stihnout. Například dostat se na koncertní pódium nebo si nechat udělat bláznivý sestřih.

Samotní účastníci soutěže potvrzují, že to není žádná procházka růžovým sadem. Co si ale jistě odnesete jsou nevšední zážitky, naučíte se žít v okamžiku a poznáte sami sebe. Petrovi se jako první při vzpomínkách na tuto soutěž vybaví jeho dva kamarádi, se kterými do této výzvy šel. „S odstupem času si myslím, že hlavní kouzlo závodu bylo v pozitivním zjištění, že po světě běhá daleko víc přátelských a sympatických lidí, než jsem si dokázal představit,“ vzpomíná. A budoucím účastníkům doporučuje: Přípravu založte na tom, že se vůbec nebudete připravovat.

Více informací o této soutěži naleznete zde.

Foto: archiv Red Bull, archiv Petra Paseky

Mohlo by tě zajímat: