I špinavé nádobí může rozhodnout

23. 3. 2002 | | Názory

Zhruba před rokem a půl se Studentský list zabýval úrovní stravování v menze na Žižkově. Poté, co byl zveřejněn rozhovor s vedoucím menzy Richardem Svobodou a několik dalších článků poukázalo na nedostatky v menze, došlo k velice nepatrnému zlepšení.

Zhruba před rokem a půl se Studentský list (vydání květen 2000 – pozn. red.) zabýval úrovní stravování v menze na Žižkově. Poté, co byl zveřejněn rozhovor s vedoucím menzy Richardem Svobodou a několik dalších článků poukázalo na nedostatky v menze, došlo k velice nepatrnému zlepšení. Nádobí se párkrát lépe umylo a ze „špinavého“ jsme najednou měli „nečisté“. Vedoucímu Svobodovi již zřejmě otrnulo, a tak se mytí v poslední době občas vrací do starých kolejí.

Tu a tam na nádobí příloha z minulého dne, na hrncích zbytky starého čaje, čaj co přitéká asi čajovodem z Moskvy, občas nějaká ta zvýkačka na vidličce, tácy, že se na ně člověk obává sáhnout rukou bez gumové rukavice, natož si na ně položit příbor. Pozorný student si u výdeje jídla dokonce všimne i učně bez pokrývky hlavy. Někomu se při pohledu na personál udělá nevolno, když vidí, jak se bez rukavic, holýma rukama přehrabují v knedlících, a tak si oběd, nechtě riskovat nemoc špinavých rukou, snad raději rozmyslí.

V květnu 2001 byla na VŠE zřízena komise pro řešení otázek kolem stravování v menze. V komisi ale není ani jedna osoba, která pravidelně navštěvuje studentskou menzu. Během své existence se komise sešla pouze dvakrát. Na svém listopadovém zasedání řešila, podle zápisu z jednání, především financování a přechod na nové karty, avšak vůbec ne hygienu stravování.

Na mnoha klíčových místech organizace VŠE jsou už mnoho let stále ti stejní lidé a pravděpodobně se na nich budou hřát i nadále. Kompetentním osobám zřejmě ještě nedošlo, že každá maličkost, například aférami se skripty počínaje a kvalitou osnov pro výuku, úrovní stravování v menze a přístupem školy ke studentům a studentským aktivitám konče, přispívá k image školy. Málokdo si uvědomuje, že studenti VŠE budou jednou tvořit elitu národa, a třeba i rozhodovat o financích tekoucích do školy. Možná dokonce i o platech školní administrativy. Možná pak i to špinavé nádobí bude rozhodovat.

Mohlo by tě zajímat: