Stížnosti na menzu Italská

24. 5. 2000 | | Nezařazené

Pokud se vám nehodí zbytky včerejší hrachové polévky ulpívající na lžíci ke dnešní hovězí nebo zaschlá rýže na vidličce k dnešnímu segedínskému guláši, máte možnost se bránit.

Pokud se vám nehodí zbytky včerejší hrachové polévky ulpívající na lžíci ke dnešní hovězí nebo zaschlá rýže na vidličce k dnešnímu segedínskému guláši, máte možnost se bránit.

Ačkoliv učitelé platí za oběd stejně jako studenti, úroveň jejich jídelny je v porovnání se studentskou nesrovnatelná – mnohem vyšší. Nerez příbory, slušnější obsluha, čistější nádobí. Existenci hliníkových příborů ve studentské jídelně zdůvodnil vedoucí menzy Richard Svoboda slovy „Není možné, abych sem dal nerezové příbory, protože to bude okamžitě pryč. Za loňský rok jsme na těch příborech měli ztrátu asi 20 tisíc Kč.” V podobném duchu vedoucí obhajuje i zapáchající a špinavé podnosy. „Nejsou špinavý, když se na ně podíváte, jsou čistý, ale to SAVO tam udělalo fleky.” Podivný zápach a zaschlá špína má dvě příčiny. První je čistící prostředek SAVO. Druhou příčinou nedbalý přístup pracovnic, v jejichž pravomoci je čistota nádobí. Tyto myčky nádobí pocházejí, podle slov vedoucího, z nejnižších sociálních vrstev a mají tu nejnižší kvalifikaci. Navíc je jejich ohodnocení nemotivuje k dostatečně kvalitnímu výkonu, jelikož: „Normální člověk půjde těžko za 5 tisíc mýt nádobí. Těm lidem se vyplatí víc marodit než pracovat. Kolikrát je jich tady půlka.” Chyba je do jisté míry i ve špatném nastavení státní sociální podpory, která nestimuluje pracovníky málo placených profesí k vyšší produktivitě práce. Rozvázat s myčkami pracovní poměr je obtížné; najmout jiné je ještě složitější. Najít kvalifikované pracovní síly nebo vyměnit 30 let staré stroje na mytí nádobí není z finančních důvodů možné. V minulém roce dosáhla menza ztráty přes 5 miliónů Kč. Je jistě otázkou, zda by se hospodaření menzy nezměnilo, pokud by byla ve vlastnictví soukromého subjektu. Rekonstrukce toalet pod jídelnou, které patří do správy menzy, na úkor čistoty nádobí a modernizace kuchyně nebyla možná nejpotřebnější investicí. Z nejmenovaných zdrojů jsme se dozvěděli, že se ve skladech před několika lety přemnožili rusové a jiný hmyz. Jejich současnou existenci Svoboda vyvrátil tvrzením o nedávné důkladné dezinsekci. V současnosti bychom švába v řízku najít neměli. Většina osob u výdeje pokrmů pochází ze SOU společného stravování SČMSD z Klánovic. Podezření z toho, že učni konají z dlouhé chvíle závody v plivání do jídla vedoucí Svoboda nepotvrdil: „ To by si nikdo nedovolil. Z etického hlediska – děláme s jídlem, snažíme se udržovat hygienu na nejvyšší míře.”

Tu a tam žvýkačka na noži, špinavý a zapáchající podnos, vrstvy zaschlých omáček z předešlých dnů na talíři, zaschlá rýže na hrnku. Dívenka u pokladny vydává peníze jednou rukou a druhou rukou drží u ucha mobilní telefon – kapitalismus jak v Americe. Osoba vydávající pokrm by měla používat gumové rukavice a vlasy mít schovány pod pokrývkou, ale to často nemá. Myslíte, že si obsluhující učni alespoň myjí ruce po použití toalet? Osoba pracující s pokrmy by měla změnit oblečení, pokud se odebere na toalety, nebo alespoň nenavštěvovat toalety v zástěře, kterou používá při manipulaci s jídlem. V kuchyni se nesmí kouřit. I tento zákaz je často překračován. Přesto, toho všeho si většina z nás snad už ani nevšímá. Obtěžují-li vás poměry ve zdejší menze, obraťte se se svou stížností na:

Mají povinnost písemnou stížnost prošetřit a do 30 dnů písemně odpovědět. Jsou vstřícní a stížnosti řeší okamžitě.

Mohlo by tě zajímat: