Strach z nového roku

15. 1. 2001 | | Názory

Pražské ulice jsou jako obvykle téměř bez sněhu. Ani tento rok neslavíme Vánoce v bílém, ačkoliv sníh v dobách našich babiček a dědečků neodmyslitelně patřil k zimním svátkům.

Pražské ulice jsou jako obvykle téměř bez sněhu. Ani tento rok neslavíme Vánoce v bílém, ačkoliv sníh v dobách našich babiček a dědečků neodmyslitelně patřil k zimním svátkům. Z myslí mladších ročníků trávících Vánoce obvykle v Praze nebo v jiném velkoměstě se, díky zhoršování životního prostředí, spojení Vánoc se sněhem téměř vytratilo. Více než se sněhem si mladí lidé z města spojují Vánoce a oslavy příchodu nového roku s návštěvou hypermarketu, s dárky nebo s pořádnou večeří. Snad ještě více je deformována představa oslav příchodu nového roku u studentů, a to obzvláště u studentů Vysoké školy ekonomické. Nový rok a Vánoce už nepředstavují radovánky na sněhu, prázdniny a zábavu, spoustu volného času, ale mnohdy dřinu a učení.

Loni skončil semestr, který míval 13 týdnů, před Vánoci. Zkouškové období, rozumějme to opravdové období písemek a zkoušek, bylo přemístěno do prvních dvou lednových týdnů, a tak školákovi, ať už s mobilem nebo bez, nezbývalo nic jiného, než se o Vánocích učit. Kdo chodil na ty „jednodušší” fakulty, měl pohodovější Vánoce, kdo chodil na ty „drsnější”, ten se musel, jak se říká, drtit. Letos je všechno trochu jinak, ale rozhodně ne v pozitivním smyslu. Nejen, že díky ekonomům z MMF je o týden posunut celý semestr, navíc se rozšířil i počet týdnů, a to na 14. Prý je to proto, aby někdo neměl více a někdo méně cvičení. Chytrá myšlenka, avšak s praxí je to horší. Zatímco některým kantorům zaplesalo srdce a přihodili do osnov další kapitoly nebo přednášejí co dříve nestíhali, jiní si vyložili změnu semestru po svém a drží se zavedených zvyklostí. Semestr, nesemestr, hned po Vánocích se bude zkoušet.

A co na to student? Ten, aby se strhal. U některých předmětů se mu semestr zkrátil na 12 týdnů a hned v úterý po svátcích v 8:30 nakluše ještě opojen alkoholem na písemku, u jiných předmětů se mu posunou testy a zkoušky až na konec ledna. Než sežene všechny podpisy, na bakalářky ani státnice nebude čas. Bude rád, když zvládne alespoň povinnosti běžného semestru. Dřív se mohl v lednu učit. Nyní se musí učit a k tomu ještě chodit na přednášky a cvičení. Zkouškové se zkrátilo o 14 dnů. Někomu bude hrozit vyloučení při nesplnění studijních povinností, ale to už nikoho nezajímá. Hlavně, že se zvyšuje úroveň studia a ekonomové na MMF si udělali čárku v notýsku. Student se může o Vánocích klidně přetrhnout. Pak se jen divíme, že Češi málo holdují svátkům.

Mohlo by tě zajímat: