Učitelé začátek školního roku zahájí protestem proti nízkým platům

31. 8. 2017 | | Zprávy ze školy Startup Festival xPORT

Betlémská kaple se v pátek stane dějištěm protestního setkání. Na něm učitelé zopakují své požadavky zástupcům vlády. Iniciátoři zatím vyhrožovat stávkou nechtějí. Odbory si ale přejí zvýšit mzdy v regionálním školství tak, aby průměrná mzda v Česku vzrostla do roku 2020 na 130 procent. Kromě Českomoravského odborového svazu pracovníků školství se chce k akci pod heslem „Konec levných učitelů a akademiků“ připojit také Konference rektorů, Rada vysokých škol a další profesní organizace.

A o více peněz žádají také vysoké školy. Rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Tomáš Zima upozorňuje, že 70 až 80 procent výdajů z rozpočtu vysokých škol putuje na proplácení mezd. Momentálně se tyto výdaje pohybují okolo 17 miliard. „Pokud by vysokoškolští učitelé dostali o 15 procent víc, znamenalo by to navýšení rozpočtu o dvě a půl až tři miliardy korun,“ dodává. Momentálně ministerstvo financí chce oproti loňskému roku navýšit rozpočty vysokých škol o 700 milionů korun. Jenže tato částka je podle Zimy nedostatečná.

Hrozí i stávka

Asociace evropských univerzit uvádí, že se rozpočet českých vysokých škol snížil od roku 2010 o 16 procent – to je jeden z důvodů, proč reálné mzdy vysokoškolských pedagogů klesají. „Výdaje na vzdělávací činnost veřejných vysokých škol jsou v roce 2017 ve vztahu k hrubému domácímu produktu nižší než v roce 2000,“ řekl České televizi předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer. Hrubý domácí produkt přitom v současnosti roste.

Vláda bude jednat o rozpočtu pravděpodobně 4. a 11. září. „Až podle toho, o čem vláda rozhodne, se rektoři dohodnou na dalších krocích,“ říká předseda České konference rektorů Zima. V případě, že vysoké školy nebudou s výsledkem spokojeny, jsou připraveny v září a říjnu podniknout další protesty a nevylučují ani stávku.

Mohlo by tě zajímat: