Uštvaní bruslaři na Štvanici

24. 4. 2004 | | Sport

Nejen lyžováním živ jest zimní sportovec. Vládnou-li krajem holomrazy, může se sportuchtivý občan vydat s bruslemi na rybník, přehradu či zamrzlou řeku. Jako dítě jsem nechápala, jak může někoho bavit chodit na „veřejňák“; na zimním stadionu se po ledové ploše klouzaly desítky lidí ukázněně jedním směrem pořád dokola. Pak ale přišly zimy mírné a rybníky někdy vůbec nezamrzly.

Nejen lyžováním živ jest zimní sportovec. Vládnou-li krajem holomrazy, může se sportuchtivý občan vydat s bruslemi na rybník, přehradu či zamrzlou řeku. Jako dítě jsem nechápala, jak může někoho bavit chodit na „veřejňák“; na zimním stadionu se po ledové ploše klouzaly desítky lidí ukázněně jedním směrem pořád dokola. Pak ale přišly zimy mírné a rybníky někdy vůbec nezamrzly. Musela jsem se i já se svými bruslemi přesunout na zimák. V Praze kousek od školy jsem objevila jeden, kde si můžete brusle dokonce půjčit. Je jím nejstarší zimní stadion ve střední Evropě, na ostrově Štvanice.

Asi před třemi lety jsem na Štvanici chodívala bruslit celkem často. Bruslení na hodinu a půl mě tehdy stálo asi stovku i s půjčením starých, ale pohodlných bruslí. Měla už jsem v půjčovně své oblíbené modré chlapecké „kanady“. Když jsem slíbila, že přijdu i druhý den, nechal mi je pán v půjčovně stranou. Dneska stojí vstupné 70 korun a půjčení bruslí dalších 80. Za tuhle cenu můžete strávit na kluzišti až 2,5 hodiny. O víkendu stojí vstupné na celý den stovku. Přijdete-li hned na začátku hodin pro veřejnost, budete mít ledovou plochu skoro jen pro sebe. Bruslit můžete do rytmu hudby linoucí se z reproduktorů. Na údržbu stadionu si nový nájemce vydělává kromě vysokého vstupného a půjčovného i prodejem různých drobností pro fanoušky. Můžete si tu koupit třeba podložku pod myš za 200 korun.

O výstavbě stadionu se začalo uvažovat už v roce 1929, výstavba byla zahájena v roce 1930. Tehdejší chladící zařízení bylo schopné za dvě hodiny vytvořit led o síle čtyř centimetrů. První utkání v ledním hokeji bylo sehráno v roce 1931. Kanadský tým tehdy porazil pražský LTC klub 2:0. Oficiálně byl stadion otevřen v roce 1932 za zvuku Smetanovy Libuše. Celkem tu byla sehrána čtyři mistrovství světa v ledním hokeji, poslední v roce 1959. Od šedesátých let ale jeho sláva postupně hasla, až přestal sloužit úplně. V roce 1997 dostala Štvanice nového nájemce, který se rozhodl obnovit funkci tohoto sportovního zařízení.

Mohlo by tě zajímat: