Kauza kolem Martina Kováře nekončí, situace se prošetřuje na univerzitní úrovni

23. 2. 2019 | | Zprávy ze školy Martin Kovář, plagiátor

Minulý týden jsme informovali o kauze plagiátorství historika Martina Kováře, bývalého prorektora Univerzity Karlovy (UK) a člena Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (NF VŠE). Etická komise Filozofické fakulty UK (FF UK) po svém šetření potvrdila plagiátorství ve čtyřech jeho publikacích, přičemž dvě z nich sloužily jako podklad pro získaní titulů docent a profesor. Případ momentálně dále prošetřuje celouniverzitní Etická komise UK. Vedení NF VŠE však neplánuje až do skončení jejího vyšetřování na spolupráci s Kovářem nic měnit.

Ačkoliv Etická komise FF UK potvrdila ve své zprávě plagiátorství Martina Kováře, podle rektora UK Tomáše Zimy je potřeba danou situaci pečlivěji prověřit. „Rozhodnutí Etické komise Filozofické fakulty je velmi závažné a respektuji jej. Jakékoliv obvinění z plagiování považuji za velmi vážnou věc a je nutné, aby se každé takové podezření velmi důkladně a nestranně prověřilo. Budu ještě očekávat závěry Etické komise Univerzity Karlovy,“ uvedl ve svém vyjádření na webu školy.

Vedení VŠE a NF čeká na finální verdikt

Na rozhodnutí univerzitní etické komise čeká také vedení NF VŠE, na které Kovář působí již od roku 1993. Dle vyjádření tiskového tajemníka NF Daniela Váni za tu dobu patřil a patří k uznávaným a oblíbeným pedagogům. „Záležitost zpochybňování některých vědeckých výkonů prof. Kováře je řešena příslušnými orgány Univerzity Karlovy a NF VŠE nebude zasahovat do probíhajících procedur UK,“ uvádí Váňa ve stanovisku fakulty. „Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem NF VŠE nebude na spolupráci s prof. Kovářem nic měnit,“ doplňuje Váňa.

Rektorka VŠE Hana Machková pokládá závěry Etické komise FF UK za závažné. Také ale poukazuje na to, že šetření ještě nebylo úplně ukončeno a čeká se na zasednutí další komise UK. „Plagiátorství, jehož se dle závěrů Etické komise měl Martin Kovář dopustit před téměř 20 lety, by bylo neomluvitelné a bylo by jeho profesním i morálním selháním,“ uvádí Machková.

„Paní rektorka ale upozorňuje i na morální selhání těch historiků, kteří o problému údajně po dlouhou dobu věděli, jak vyplynulo z rozhovoru dr. Roubala pro DVTV, a neřešili jej,“ uvádí ve svém vyjádření Martina Mlynářová, tisková mluvčí VŠE. Zároveň dodává, že pracovně-právní rovina je výhradně v kompetenci děkana NF a paní rektorka do jeho pravomocí zasahovat nehodlá.

Foto: archiv iHned.cz

Mohlo by tě zajímat: