Chcete od září kolej? Musíte se dobře učit

4. 4. 2005 | | Nezařazené

Změna státních dotací na ubytování zdraží od září bydlení na kolejích. VŠE chystá další překvapení: úplně nová kritéria pro jejich přidělování. Návrh vedení školy má přilákat ke studiu budoucí prváky. Zda student dostane nebo nedostane kolej, bude nejspíš od příštího semestru záležet také na jeho známkách. Vzdálenost bydliště už nebude zdaleka tak rozhodující.

Změna státních dotací na ubytování zdraží od září bydlení na kolejích. VŠE chystá další překvapení: úplně nová kritéria pro jejich přidělování. Návrh vedení školy má přilákat ke studiu budoucí prváky.

Zda student dostane nebo nedostane kolej, bude nejspíš od příštího semestru záležet také na jeho známkách. Vzdálenost bydliště už nebude zdaleka tak rozhodující. Návrh, který předloží vedení školy Akademickému senátu VŠE na jeho zasedání 4. dubna, také ruší takzvané rezervace kolejí: letos se proto budou posuzovat všechny žádosti o koleje znova. Podle informací Studentského listu se žádosti mají bodovat maximálně 24 body a prospěch bude mít stejnou váhu jako vzdálenost.

Až dvanáct bodů bude možné dostat za prospěch – za průměr 1,0 to bude 12 bodů, do průměru 1,2 deset bodů a takto postupně až do průměru 2,0. To je nejhorší studijní výsledek, za který ještě bude možné „získat“ prospěchové body.

Cizinci se asi na koleje vrátí

Výrazně se však změní i kritérium dojíždění, kde bude hrát roli pouze počet kilometrů od Prahy, a nemají se zohledňovat přestupy. Největší vzdálenost, která se bude brát v úvahu, je 120 kilometrů. Všichni, kdo bydlí dál, dostanou dvanáct bodů, stejně jako by bydleli právě na této hranici.

Nárok na kolej totiž mají mít cizinci ze zemí EU a stodvacetikilometrový strop by měl zamezit tomu, aby dostávali koleje zcela automaticky. Právě kvůli tomu se totiž VŠE v roce 2002 odhodlala k radikálnímu kroku: vzala koleje téměř všem cizincům. Terčem kritiky byl tehdy hlavně velký počet ubytovaných ze Slovenska.

Škola chce nalákat budoucí studenty

Výhodu oproti dřívějšku mají mít budoucí prváci. Ti totiž ještě nemají žádný studijní průměr, který by se jim mohl započítat. Body za vzdálenost se jim proto budou násobit dvěma. Kolej by tak s jistotou dostali všichni prváci bydlící dále než 120 kilometrů od Prahy. Škola tak podle slov rektorky VŠE doc. Jaroslavy Durčákové chce přilákat uchazeče o studium, kteří se rozhodují i podle toho, zda dostanou kolej.

S návrhem na změnu kritérií přišel děkan Fakulty národohospodářské doc. Jiří Schwarz na pravidelném zasedání rektorky VŠE a děkanů. „Vadilo mi, že naše fakulty ztrácejí konkurenceschopnost. Když je někdo přijat na dvě různé školy, dá přednost té, kde dostane kolej. Jde mi i Slováky – nezáleží mi na národnosti, potřebuji výborné studenty,“ vysvětluje Schwarz.

Konkrétní návrh vypracoval prorektor pro pedagogiku prof. Vojtěch Krebs a podle rektorky Durčákové s ním souhlasí i šéfové fakult. Rektorka však očekává, že nová kritéria při projednávání v senátu narazí na odpor některých studentských senátorů.

Akademický senát nemusí souhlasit

Podmínky pro ubytování sice posoudí Akademický senát, ale rektorka jeho rozhodnutí nemusí respektovat. Ve Statutu VŠE totiž stojí, že rektor „po vyjádření AS VŠE stanoví kritéria pro uzavírání smluv o ubytování na kolejích“.

Rektorka Durčáková už jednou této své pravomoci využila: v dubnu 2003 se rozhodla, že přes nesouhlas senátu přidělí dvě stě lůžek na kolejích i cizincům, kteří na ně původně neměli nárok.

viz komentář Solidní kolejní nejistota

Mohlo by tě zajímat: