Internetové eso v rukávu aneb školní VŠEznam

7. 4. 2000 | | Nezařazené

K lepší orientaci na www stránkách školy by měl přispět „Vyhledávač v síti VŠE“, který byl spuštěn na adrese http://eso.vse.cz. „Byl bych rád, kdyby Eso přispělo k vyřešení stávající nepřehlednosti školních www stránek. Najít nějakou konkrétní informaci může být v současné době velký problém,“ říká autor vyhledávače Jan Tichý, student druhého ročníku oboru Finance.

K lepší orientaci na www stránkách školy by měl přispět „Vyhledávač v síti VŠE“, který byl spuštěn na adrese http://eso.vse.cz/. „Byl bych rád, kdyby Eso přispělo k vyřešení stávající nepřehlednosti školních www stránek. Najít nějakou konkrétní informaci může být v současné době velký problém,“ říká autor vyhledávače Jan Tichý, student druhého ročníku oboru Finance.

Eso funguje obdobně jako server http://www.seznam.cz/. Má logicky uspořádanou adresářovou strukturu, do které uživatelé vkládají adresy svých stránek spolu s popisem, co lze na těchto stránkách najít (tzv. indexování). Při vyhledávání informací si student může prohlížet odkazy obsažené v jednotlivých kategoriích, nebo může zadat klíčové slovo, podle kterého systém vyhledá relevantní dokumenty. Vyhledávání probíhá pouze v datech, která byla do systému již dříve vložena. Fulltextové vyhledávání na všech www stránkách VŠE není prozatím možné, i když Jan Tichý se ani této možnosti do budoucna nebrání: „Nabízí se varianta propojení Esa na fulltextový prohledávací engine provozovaný CIKSem, případně bych mohl naprogramovat engine vlastní. To je ale velmi ambiciózní plán, který by vyžadoval například hodně diskového místa, tak uvidíme…“

Odkazy na stránky a jejich popisy jsou v současné době do systému teprve vkládány. V blízké budoucnosti najdou studenti v hlavních rubrikách odkazy na informační zdroje školy, na studijní materiály, jako jsou seminární práce a vypracované okruhy k bakalářským zkouškám, odkazy na informace o školní síti, informace o školních útvarech a organizacích působících na VŠE a plno dalších odkazů na stránky, které by mohly být pro studenty užitečné. Množství a kvalita odkazů bude záviset především na ochotě studentů strávit pár minut jejich vložením do adresářové struktury systému. Vyhledávač Eso je projektem jediného studenta a naplnění všech rubrik všemi odkazy je nad jeho síly. „Budu se snažit zmapovat celou školu základními odkazy,“ říká Jan Tichý, „ale je nutné, aby i studenti přidávali odkazy jak na své osobní, tak i na jiné zajímavé stránky týkající se studia.“

Odkazy může do systému vkládat kterýkoli zaregistrovaný uživatel. „Registrace není složitá, spočívá pouze v zadání libovolného uživatelského jména a kontaktního emailu, a proto by ji měl zvládnout každý bez větších obtíží. Pro vyhledávání informací samozřejmě žádná registrace nutná není,“ dodává Jan Tichý.

Mohlo by tě zajímat: