Kdybych svou práci nemiloval, tak bych ji nedělal, říká ředitel agentury CzechTourism Herget

6. 12. 2022 | | Studentský život, Tuesday Talks Jan Herget - ředitel CzechTourism

Dnešní TuesdayTalk je pokračováním rozhovoru s Janem Hergetem – absolventem programu Mezinárodní obchod na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické (FMV VŠE) a současným ředitelem agentury CzechTourism. Od roku 2006 působí i jako odborný asistent na Katedře cestovního ruchu (KCR), kde vyučuje předmět Destinační management – anglicky. Jak Jan Herget vzpomíná na svá studentská léta, a co by podle něj měl absolvent programu Cestovní ruch ovládat, se dozvíte v následujícím článku.

Sám jste vystudoval FMV, teď tam i učíte. Na co byste nalákal potencionálního uchazeče ke studiu na FMV?

Podle mě, pokud chcete mít zajímavou kariéru, musíte umět jazyky a matiku. Matiku, ne aby uměl sčítat, to už dělá kalkulačka, ale aby dokázal logicky přemýšlet. Dále mi přijde hrozně důležitá mikroekonomie, protože popisuje fungování světa v podnikání. To jsou základy, které na FMV dostanete, a které vám stačí k tomu, abyste mohli úspěšně podnikat nebo dělat mezinárodní kariéru. Pak si myslím, že jsme jedna z fakult s největším prolínáním do praxe a nejširší nabídkou možností studovat a pracovat v zahraničí.

Dost si FMV i celou VŠE chválíte, určitě Vám toho spoustu dala. Je však něco, co Vám VŠE vzala?

Tím, že jsem chodil do práce, tak jsem si neužil to, na co všichni vzpomínají – že studium na vysoké škole byla jedna velká party. Tohle jsem si užil až potom, když jsem studoval v zahraničí. Na samotné VŠE jsem víc pracoval, ale to bylo moje rozhodnutí. Takže mi to nevzala VŠE, ale vzal jsem si to sám. Potom jsem si to vynahradil v rámci doktorandského studia nebo v rámci svého života po škole.

Kdybyste se vrátil zpátky v čase, co byste poradil svému studentskému já? Poradil byste mu, abyste si více užíval studentského života a méně pracoval?

Každý, ať si dělá, co chce. Ale přijde mi, že pokud si člověk hned na začátku otevře dveře k nějaké kariéře, tak mu to usnadní život. Myslím, že život je dost dlouhý, a po škole máte dalších čtyřicet až padesát let, kdy si můžete užívat. Za mě je lepší si života užívat rovnoměrně a držet si své hodnoty, než lítat nahoru a dolů. To je jako když jedete v autě a šlapete střídavě na brzdu a plyn. Přitom plynulá jízda je snazší pro vás i vaše okolí. Takže já bych doporučil snažit se pochopit sám sebe, najít si vnitřní hodnoty a těch se držet.

Z pohledu odborného asistenta Katedry cestovního ruchu, jaký vidíte ve studiu cestovního ruchu smysl? Myslíte si, že absolventi programu v současnosti najdou uplatnění v oboru?

Uplatnění určitě najdou, protože teď po dvou letech v covidu chybí pracovníci. Všude se nabírá, protože cestovní ruch se vrací. Dále je tu snaha o přijetí zákona o cestovním ruchu, který vyvolá další poptávku desítek, možná několik set destinačních manažerů. Takže o tom, že by nenašli uplatnění na trhu práce, bych určitě nepochyboval.

Důležité je, aby byli spokojení, aby je práce bavila a aby skončili na těch pozicích, které si oni sami představují. Předpokládám, že pro všechny, co cestovní ruch studují, je to vášeň. Že to studují ne kvůli tomu, že každý měsíc dostanou výplatu, ale protože je to baví.

Takže vidíte smysl ve studiu cestovního ruchu?

Dokonce vidím i smysl v tom ho učit, jinak bych to nedělal. Jak už jsem zmínil, podle mě je důležitá mikroekonomie, matematika a jazyky, protože v cestovním ruchu se musíte umět domluvit. Nemyslím si, že je nutnost cestovní ruch vystudovat, protože já ho třeba nestudoval. To, jestli se naučíte základy destinačního managementu nebo základy zákonodárství pro cestovní kanceláře ve škole, sami, a nebo se to naučíte praxí, si myslím, že není podstatné. Ale škola není jen o učení a znalostech, ale i kontaktech a networkingu.

A co je podle vás nejdůležitější schopnost absolventů cestovního ruchu, kteří chtějí pracovat v oboru? Je to ta znalost matematiky, mikroekonomie a jazyků?

Určitě je to vášeň a láska k cestovnímu ruchu. To se nedá naučit, to ve vás buď je a nebo není. Osobně znám málo lidí v cestovním ruchu, kteří by to dělali kvůli penězům. Ti, co znám, to dělají, protože je to baví.

Záleží ale, co chtějí dělat. Jsou pozice, co vyžadují empatii, schopnost mluvit s lidmi, dále jsou analytické a manažerské pozice, které vyžadují zase něco jiného. Takže záleží, kam člověk směřuje a kde se člověk vidí. Po dvou letech v covidu mi přijde dobrá i flexibilita a schopnost rychle se učit.

Už jste několikrát zmínil, že je důležité svou práci milovat. Vy milujete svou práci?

Kdybych ji nemiloval, tak bych ji nedělal. Já vždycky miloval práci, kterou jsem dělal.

A co byste dělal jiného, kdybyste nebyl ředitelem agentury CzechTourism?

Od roku 2004 se moje práce točila vždy kolem sportu nebo cestování. Postavili jsme s kamarády největší beachvolejbalový areál v Praze, Beachklub Ládví. Potom jsme ještě postavili Kayak Beach Bar na Náplavce. Nově jsme si koupili sad, takže asi začneme dělat agroturistiku. To jsou věci, kterým se musím věnovat, protože do nich investuju peníze. Ale jinak bych se určitě pohyboval někde mezi cestovním ruchem a marketingem.

A jaké jsou, kromě již zmíněné agroturistiky, vaše plány do budoucna, v osobním i kariérním životě?

Snažím se užívat si života. Rodiny, práce, koníčků. Chci využívat to, co život přináší, a držet se svých hodnot a zásad. Žít život, který mě baví. To je pro mě to klíčové.

Zdroj: archiv Jana Hergeta

Mohlo by tě zajímat: