Prázdniny v letním táboře v USA

2. 3. 2002 | | Nezařazené

Je tomu už pět let, co jsem ve škole na nástěnce viděla plakát organizace Camp Counselors USA (CCUSA) nabízející „Best summer of your life“, a to strávením 10 týdnů v americkém letním táboře. A pro mě to skutečně nejlepší léto mého života bylo. A nejen jedno, i další čtyři.

Je tomu už pět let, co jsem ve škole na nástěnce viděla plakát organizace Camp Counselors USA (CCUSA) nabízející „Best summer of your life“, a to strávením 10 týdnů v americkém letním táboře. A pro mě to skutečně nejlepší léto mého života bylo. A nejen jedno, i další čtyři.

V době, kdy jsem se do programu poprvé přihlásila, nebyla tato organizace (ani žádná jiná) tak rozšířená, takže jsem samozřejmě byla plná obav, zda mi bude za zaplacené peníze skutečně nalezena práce v letním táboře, jestli na mě na letišti v New Yorku bude někdo čekat, jak se do slibovaného tábora vůbec dostanu. Mé obavy se nakonec ukázaly být zbytečné.

Nastal den mého odletu do Nového Světa. Z Prahy nás ten den letěla skupinka 7 studentů. Na letišti jsme od pracovníků CCUSA dostali poslední instrukce, zamávali rodičům a hurá za oceán. Na newyorském letišti JFK jsme i přes únavu rozpoznali usměvavou dívku s cedulí CCUSA v ruce. Ta nás dovedla do minibusu, který nás dovezl na Columbia University ve střední části Manhattanu. Zde na nás čekala dlouho vysněná postel a sprcha.

S klíčem od pokoje studentské koleje jsem zároveň obdržela velkou obálku plnou map, informací o New Yorku a hlavně o tom, jak se dostanu do tábora v Severní Karolině. Druhý den jsme se všichni přítomní – mladí lidé z celého světa – zúčastnili informační schůzky, kde jsme měli možnost seznámit se s běžným chodem amerických letních táborů, vytvořit si představu o práci, která nás čeká a také se blíže poznat s ostatními. Zde jsem se také domluvila s Angličankou Emou o naší společné cestě do stejného tábora. S radami a instrukcemi od všudypřítomných pracovníků CCUSA jsme se vydali na Greyhound Bus Station, zakoupili lístek na čtrnáctihodinovou cestu a konečně usedli do autobusu. Noc uplynula celkem rychle a brzy jsme se už v Hendersonville v Severní Karolině vítali s majitelem našeho tábora.

Hned od první minuty jsem se nadchla pro krásné jezero uprostřed kempu, obklopené z jedné strany chatkami pro děvčata, z druhé pro kluky. V táboře byla snad všechna možná sportovní vybavení: plavecký bazén, vodní lyžování, volejbalová, basketbalová a fotbalová hřiště, tenisové kurty, stolní tenis, lukostřelba. Také zařízení pro divadelní a výtvarné aktivity a samozřejmě mé budoucí působiště – moderně zařízená kuchyň se třemi jídelnami.

První den jsem měla volno, abych se zadaptovala. Hned následující den jsem se začala seznamovat s pro mě doposud zcela neznámými činnostmi v kuchyni. Nikdy před tím jsem přílišnou lásku k vaření nepociťovala, ale zde jsem zjistila, že to nic těžkého vlastně není a že to se studenty mého věku a podobných zájmů může být i velká legrace. Deset týdnů uteklo velmi rychle a přišlo loučení, objímání, výměna adres a kontaktů a samozřejmě i pár slziček. Za nedlouho jsem už seděla v letadle, které mě dopravilo zpět do Prahy. Po prvním týdnu kulturního šoku jsem ihned zkontaktovala kancelář CCUSA a opět se přihlásila do programu na příští léto.

Tímto ale vlastně začalo mé „velké cestování“, díky všem kontaktům a přátelstvím získaných v jednom americkém dětském táboře. S Angličankou Tracy jsem navštívila úžasný Nový Zéland, oslavila příchod nového milénia s kamarády Australany v Sydney a strávila bláznivý týden u Darrena v Dublinu.

Za jedenáct let působení CCUSA v ČR se nabídka možností jak se dostat do USA rozrostla. Studenti tam mohou legálně pracovat, poznat spoustu lidí z celého světa a samozřejmě procestovat celé státy. Kromě táborového programu CCUSA, kde se dá pracovat buď jako vedoucí u dětí nebo pomocná síla v kuchyni, jídelně, prádelně nebo jako řidič, údržbář, plavčík, zahradník atd.; existuje i Work Experience USA (WEUSA), který umožňuje práci v národních parcích, hotelech, restauracích, kasinech či letních resortech.

(bližší informace o programu CCUSA či WEUSA získáte na tel.: 02-20181780 nebo na emailu: info@ccusa.cz)

Mohlo by tě zajímat: