Od pondělí by se měly otevřít VŠ v ČR. Změní se něco na ekonomce?

18. 5. 2021 | | Zprávy ze školy Machková

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera by se měly vysoké školy plně otevřít od 24. května. Již teď může probíhat praktická výuka. Nicméně na Vysoké škole ekonomické (VŠE), výuka v letním semestru skončila a fakulty již mají stanoveny podmínky pro zkouškové období. „Studenti podmínky znají, mají naplánovaný harmonogram zkoušek. Nemyslím si, že by bylo možné, aby fakulty po 24. květnu přešly plně na prezenční zkoušení i proto, že 25 procent studentů VŠE jsou cizinci a podmínky pro cestování budou omezeny i po případném otevření vysokých škol,“ komentuje situaci rektorka Hana Machková. 

Rektorka zároveň potvrzuje, že je stále nutné u vstupu do školy testovat. „Vstup do školy budeme muset přísně kontrolovat. V okamžiku, kdy bude vše jasnější, budeme s krizovým štábem diskutovat možnosti organizace promocí při zajištění platných protiepidemických opatření,“ popisuje současnou situaci Machková a zároveň zmiňuje fakt, že informace dozvídají s minimálním předstihem spíše od Ministerstva zdravotnictví než od Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.

Přijímací zkoušky jsou již připraveny pro bakalářské i magisterské obory. „Jejich podmínky byly zveřejněny. Už je nelze měnit,“ vysvětluje Machová a dodává, že pokud budou vysoké školy otevřeny, v případě VŠE by se žádné dramatické změny v posledních předprázdninových týdnech již nekonaly.

Podle Machkové je na místě otevřít vysoké školy vzhledem k tomu, že epidemie je na ústupu, zároveň popisuje svůj postoj. „Já jsem optimista. V září již bude vysoká proočkovanost a věřím, že budeme moci učit prezenčně,“ uzavírá Machová optimistickým vzkazem.

Kdo smí vstoupit do budovy?

Na oficiálních stránkách školy i v InSISu se dočteme konkrétní podmínky, při jejichž splnění můžeme do školy vstoupit. Dle nejnovějšího mimořádného opatření rektorky, platného od 17. května 2021, je vstup do budov VŠE umožněn pouze studentům VŠE, kteří nemají žádné příznaky onemocnění Covid-19 a předloží jeden ze tří dokumentů. Tím může být:

U vstupu do Italské budovy je možné se ve výjimečných případech nechat otestovat. Je ale preferované využití některých z veřejných testovacích center. Studenti (a zaměstnanci) bydlící na kolejích Jarov mohou využít odběrové místo na Palachově koleji D, kde budou v pondělí mezi 8:00 a 11:00 a ve čtvrtek od 13:00 do 16:00 prioritně otestování antigenním testem.

Pokud jdete do knihovny, opatření se na vás nevztahuje. Smíte však vstoupit pouze do Staré budovy a po vrácení/vyzvednutí knih musíte školu neprodleně opustit.

Mohlo by tě zajímat: