Jak to chodí v redakčním zákulisí: očima nováčka

5. 10. 2016 | | Názory, Studentský život Ideovka Tábor

Už dlouho mi na pomyslné dveře v mých myšlenkách ťukal nápad, jaké by to asi bylo být redaktorkou. Jen tak, nanečisto. Když jsem pak jednoho čtvrtečního odpoledne procházela čtvrtým patrem Staré budovy, příležitost jako by mi sama „cvrnkla do nosu“. Nápověda: červené logo na dveřích, které působí trochu jako Komnata nejvyšší potřeby z Harryho Pottera. Vítejte v iListu.

Netrvalo to dlouho a rozhodla jsem se do redakce napsat e-mail. Tehdy jsem nevěděla, že ho obdrží všichni redaktoři, jinak bych si dala určitě víc záležet! Pokud jste dobrodružnější povahy, můžete zkusit přijít rovnou osobně na schůzky, které se konají každé pondělí večer. Z mé první návštěvy na redakční schůzce jsem si odnášela smíšené pocity. „Sazeči? Layouty? Slunečnice?“ Tomu tedy nerozumím… Interním výrazům jsem však docela rychle přišla na kloub.

Co je pak ale důležité? Nebát se přijít podruhé. Ostatní si vás pak zapamatují a uvidí, že máte o zapojení se zájem. Pak se o vás postará úžasná redaktorka–personalistka, která vám v začátcích vše vysvětlí. Probere s vámi první články, založí vlastní redakční mail a vy se můžete postupně začít cítit jako opravdový „Listík.“

Práce ano, ale nejdřív parta

Výrazy označující celou skupinu jako „Listíci“, „Listí“, či „Listidla“ jsou tu běžně užívané. Já osobně jsem si je moc oblíbila. Jsou roztomilé a tmelící. Co bylo ale zatím úplně nejlepší, byla bezesporu víkendová ideovka. Strávili jsme společně celý víkend v Táboře, a když si na některé momenty vzpomenu, rozesmívají mě ještě teď. Předvádět pantomimou kukačku, akné nebo „vzít roha“, nemůže nechat váš smysl pro humor klidným.

Být Listíkem je skvělá příležitost, jak si zlepšit psaní nebo třeba grafické dovednosti. Časem vám školní seminárky půjdou lépe od ruky. Rozšíříte si obzory a stanete se součástí kolektivu vskutku zajímavých a kreativních lidí. Vezměte si příklad: jeden z redaktorů si chtěl vyzkoušet práci číšníka, barmana a kuchaře. Proč ne? Šel tedy do Deštníku a na dvě hodiny si tu domluvil cvičné obsluhování jakožto náš reportér. Později se stal na jeden večer za barem El Mágica. A třeba to byl právě on, kdo upekl vaši pizzu v italské menze ke středečnímu obědu. Co byste chtěli vyzkoušet vy?

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: