Menza v Americe – to nejsou jen burgři

1. 3. 2001 | | Nezařazené

Na první pohled se prostředí studentské jídelny na Gateway Technical College nebo v University of Parkside ve Spojených státech mnoho neliší od toho, jaké známe.

Na první pohled se prostředí studentské jídelny na Gateway Technical College nebo v University of Parkside ve Spojených státech mnoho neliší od toho, jaké známe z Italské, Opletalovy, Voršilské nebo Slavíkovy ulice. Na dřevotřískových stolech pokrytých vrstvou z umělé hmoty a s nohami z kovových trubek toho mnoho vylepšit nelze. Rozdíl je ovšem v tom ostatním. Skrz čistá okna je vidět do parku, stěny zdobí různé obrazy, diplomy vedoucího menzy, studentské nástěnky a ovzduší je provoněno nabízeným jídlem, avšak nikoliv zahlceno párou z bublajících kotlů. Ta se ke studentům nemá díky všudepřítomné klimatizaci šanci dostat.

Když se student rozhodne, že má hlad, vezme si plastový čistý podnos, čistotou skvoucí nerezový příbor a postaví se s ostatními studenty nebo kantory do řady. Zatímco se pohybuje kolem naleštěného skleněného pultíku, vybírá si nejrůznější předkrmy a zákrmy. Pokud je ve škole nováčkem, může být pro něj z počátku obtížné si z velkého množství čerstvých salátů, pudinků, koláčů a jiných dobrot vybrat. Nic se nemusí objednávat předem, všeho je dostatek v půl dvanácté i ve dvě hodiny odpoledne. Jakmile se zásoby oblíbeného ťapple pieŤ začnou ztenčovat, usměvavá paní v bílém plášti, bílé kuchařské čepici a igelitových rukavicích je okamžitě doplní. Člověk občas žasne, jak rychle v kuchyni pracují. Ačkoliv tu hladový Čech ani Slovák nenajde knedlíky ani bryndzové halušky, může si vybrat z jiných pokrmů typičtějších spíše pro americkou kuchyni. Mezi nejčastější jídlo patří zřejmě pizza, dále pak různé druhy hamburgerů, cheeseburgerů s hranolkami, smažené a grilované kuře, těstoviny v různých omáčkách, bifteky, fazole a další. Na výběr bývá obvykle do deseti různých chodů. K pití jsou na výběr limonády světoznámých značek Coca Cola, Pepsi, Fanta, Sprite a další nebo jen čistá voda. To vše, samozřejmě, s ledem.
Platí se, jak jinak, než kreditní kartou. Je možné platit i v hotovosti u pokladny, avšak každodenní návštěvník tuto zastaralou platební formu obvykle neupřednostňuje. V náplni práce mladé slečinky u kreditního přístroje je na každého studenta se usmát a popřát mu příjemné chutnání. Mezi studenty se občas objeví vedoucí studentské jídelny a nezapomene se případně zeptat, jestli je vše v pořádku.

Za jídlo se platí podle toho, co si strávník nashromáždí na podnosu. Za cenu od čtyřech do šesti dolarů se dá v americké menze velice příjemně a chutně najíst. Pro Čecha cena možná vyšší, avšak při běžné mzdě prodavače v supermarketu kolem deseti dolarů za hodinu to není to nejdražší, co studenta v americké škole potká.

Mohlo by tě zajímat: