Na první fakultě z nás dělají blbce

15. 4. 2003 | | Názory, Zprávy ze školy

Mnozí z vás, co četli článek „Přijdete o své kredity?“, možná netuší, o co se jedná. Ráda bych vás tedy uvedla do problému z pohledu studentů 4.ročníku Fakulty financí a účetnictví. Ještě v průběhu minulého semestru i ve zkouškovém období nás všichni ujišťovali, že o nevyčerpané kredity z prvního stupně studia nepřijdeme a že je budeme moci použít i ve 4. a 5. ročníku.

Mnozí z vás, co četli článek „Přijdete o své kredity?“, možná netuší, o co se jedná. Ráda bych vás tedy uvedla do problému z pohledu studentů 4.ročníku Fakulty financí a účetnictví.

Ještě v průběhu minulého semestru i ve zkouškovém období nás všichni ujišťovali, že o nevyčerpané kredity z prvního stupně studia nepřijdeme a že je budeme moci použít i ve 4. a 5. ročníku. Mnozí si proto nic nedělali z případných ztracených kreditů v ZS a bez obav si zapisovali do LS i obtížnější předměty nad rámec svých povinností s vědomím, že pokud se jim nepodaří tyto předměty zvládnout, nic hrozného se nestane, protože kreditů mají dostatek. Nyní se semestr rozběhl, na zapsaných předmětech se již nedá nic změnit a na studenty čeká šokující zpráva.

Nejdříve se šuškandou dozvídáme, že to s těmi kredity bude nejspíš jinak. Postupně mezi lidmi kolují různé verze. Nikdo ale neví nic jistě. Jednou z prvních informací je, že na 4. a 5. ročník máme pouze 16 rezervních kreditů. Další informace chlácholí studenty tím, že ušetřené kredity můžou použít, a to na studium předmětů nad rámec svých povinností. Problém však nastane, pokud kredity za takovéto předměty ztratí. Jinak řečeno: „Milý studente, chceš studovat něco, co tě zajímá? Můžeš. Ale běda ti, pokud předmět bude nad tvé síly. Sice ho k absolvování školy nepotřebuješ, ale konto 16 kreditů se ti hned ztenčí!“ Poslední informaci, která se tohoto problému týká, čteme v březnovém Studentském listu. Dozvídáme se, že tato „drobná“ úprava se týká pouze studentů FFÚ. Vše ovšem zjišťujeme až v době, kdy už se tomu jen těžko můžeme přizpůsobit. Připomínám, že jsme ve druhé polovině čtvrtého ročníku.

Asi by se nedalo nic namítat, kdyby studenti byli s touto podmínkou seznámeni ještě ve 3. ročníku. V tu dobu by se totiž určitě mnozí dokázali přizpůsobit a přinejmenším by přemýšleli o zapsání některých obtížnějších předmětů (např. MIE2 a MAE2) už ve třeťáku, aby tak využili zbývající rezervní kredity. Studenti bakalářského studia si mohou předměty z „inženýra“ zapsat taky dříve (do skupiny cVOR) a využít tak zbývající rezervní kredity. My jsme byli o tuto možnost připraveni tím, že nám až do nedávné doby bylo tvrzeno, že kredity se převádí.

Docela by mne zajímalo, co by se stalo se studentem, který by v zimním semestru 4. ročníku ztratil 17 kreditů. Čekala by ho podmínka nebo snad dokonce vyhazov ze školy? Přestože z původních 40 kreditů neztratil dosud žádný? Přestože by splnil podmínku 30 kreditů za dva po sobě jdoucí semestry? Musel by snad opustit školu na základě nové podmínky, která v době, kdy kredity ztratil, ještě neplatila?

Na závěr si dovolím uvést několik dalších otázek, které se nyní mnoha podobně postiženým studentům honí hlavou. Na základě čeho jsme přišli o své kredity ušetřené s vědomím, že ty nejtěžší předměty nás teprve čekají? Existuje snad nějaká úprava studijních podmínek speciálně pro naši fakultu? Jestli ano, tak kde si o tom můžeme přečíst? Jak často se tyto předpisy mohou zničehonic měnit? A jak je možné, že tyto změny, které přišly až v průběhu letního semestru, mají pro nás zpětnou platnost?

Pevně doufám, že tyto otázky nebude nikdo chápat pouze jako řečnické, ale že nám na ně někdo odpoví. Předem za všechny studenty FFÚ děkuji.

Jana, studentka FFÚ

Mohlo by tě zajímat: