Nebojte se vyjet. Horší průměr nemusí být překážka, radí studenti FMV

5. 4. 2016 | | Cestování, Kariéra, Rozhovory, Studentský život, Zprávy ze školy grafika ilustrace

V minulém vydání iListu jsme vám přinesli zpověď dvou studentů Fakulty mezinárodních vztahů (FMV) a členů Studentského klubu obchodu a konkurenceschopnosti (SKOK) ohledně Erasmu a zahraniční stáže. Zajímají-li vás zkušenosti dalších studentů, čtete dál. Michal Ambler vyzkoušel, jaké to je studovat v Dánsku a Jan Dvořák byl na stáži až v dalekém Sydney.

 

 

Erasmus na Aarhus University v Dánsku

ambler

Jaká byla tvá očekávání, respektive důvody přihlásit se?

Nejdřív jsem plánoval spíš něco na způsob stáže, ale pak mi došlo, že už brzo vůbec nebudu student a chtěl jsem si užít jeden opravdový čistě studijní semestr. Nicméně hlavní důvod byl poznat mezinárodní prostředí.

Jaké předpoklady jsi musel splnit, aby jsi byl právě ty vybrán?

Výběrové řízení 2015 už neobsahovalo test, takže nejdůležitější část hodnocení tvořily studijní výsledky. Na pohovor se dá připravit, průměr už nezlepšíte. Moc nadějí jsem neměl, ale i přes průměr 1,9 se to povedlo.

Mohl bys shrnout jak probíhalo studium na zahraniční škole a popsat svůj typický den?

Hodin výuky bylo málo, jen několik do týdne. Naprostou většinu tvořilo samostudium a týmové projekty. Typický den sestával z jedné nebo dvou hodin výuky, několika hodin týmové práce nebo sezení v knihovně a pak toho, co se zdálo v daném počasí jako nejlepší možnost – výlet, návštěva kamarádů, výprava do města a podobně.

Jak náročné bylo studium ve srovnání se studiem na VŠE? Vnímal jsi nějaké velké rozdíly?

Studium bylo mnohonásobně náročnější, ale také více prakticky využitelné. Na magisterském studiu je málo seminářů, ale hodně týmové práce a různých projektů. Hlavní důraz je kladen na kritické myšlení a analytické schopnosti. Učit se něco nazpaměť není téměř potřeba. Ústní zkouška byla v podstatě řízená diskuze, písemná většinou open-book na několik hodin.

Měl jsi dost času i na cestovaní, poznávání okolí? Jaký byl studentský život?

Času bylo spoustu, ale záleží na osobních prioritách. Někteří cestovali neustále, jiní se neradi vyhýbali škole. Jutský poloostrov je jasná volba.  Hodně studentů využilo polohu města k cestám do zbytku Skandinávie, nebo do Finska, Ruska či Pobaltí. Aarhus je studentské město a i přes poměrně malý počet obyvatel se stále pořádají nejrůznější akce a festivaly.

Jak se ti líbila kultura místních, co si naopak místní myslí o České republice a co se jim vybaví, když řekneš Česká republika – sportovci, pivo, Havel?

Severská kultura mi je velmi blízká. Lidé jsou sice zpočátku uzavření, ale také velmi milí, jakmile s nimi začnete mluvit. Dánové, se kterými jsem byl v kontaktu toho o nás obecně moc nevěděli, jsme pro ně východní Evropa. Pokud jde o pivo, jsou hrdí na své vlastní, a když nebyli sportovní fanoušci, neznali od nás nikoho.

Jak to bylo s kredity? Uznali ti všechno, případně z jakých kreditových skupin?

Měl jsem předem uznaný jeden povinný předmět, ostatní se mi uznaly do fakultně volitelných.

Jak bys tuto zahraniční zkušenost zhodnotil? Byla tvá očekávání naplněná?

Očekávání jsem měl velká, a i tak je Dánsko předčilo. Ke zřejmým věcem jako je zkušenost s různými kulturami, jazyky, poznávání nových míst a vůbec množství různých zážitků, se u prestižních univerzit jako je tato dá připočítat ještě akademická přidaná hodnota.

Máš pro zájemce o účast na programu nějaké doporučení?

Nerezignovat kvůli horšímu průměru na lepší školu. Nicméně, být realistou je potřeba. Pokud jedete v zásadě hlavně k moři a cestovat, tak nezabírejte místa na dobrých školách těm, kteří mají priority seřazené jinak. Jedině tak to bude win-win situace. Mnozí mí zahraniční kamarádi byli ke konci semestru nešťastní z množství práce, které je čekalo.

Stáž u protinožců

Dvořák

Jaká byla tvá očekávání, respektive důvody přihlásit se?

Hlavním kritériem pro mě byla možnost získat nové zkušenosti spojené se studovaným oborem Mezinárodní obchod, protože se mé dosavadní pracovní zkušenosti ubíraly směrem do bankovnictví. CzechTrade tuto podmínku splňuje dokonale. Dalším důležitým kritériem byla i náplň práce – pozice jako taková byla avizována v duchu kancelářské práce, analýz, reportů, účasti na veletrhu a tak dále. V neposlední řadě byla pro mě významná atraktivita cílové destinace a tuto podmínku splňuje Sydney na 120%.

Jaké předpoklady jsi musel splnit, aby jsi byl právě ty vybraný?

Na FMV jsem musel ve stanoveném termínu odeslat svůj životopis v anglickém jazyce, motivační dopis a nástin diplomové práce ve vztahu ke stáži. FMV poté udělala předvýběr studentů, jejichž přihlášky byly následně postoupeny kancelářím CzechTrade. Sydney představuje velmi atraktivní lokalitu, o kterou je zájem. Tudíž jsem počítal s větší konkurencí a šancí jsem si příliš nedával, a to i kvůli horšímu průměru. Věřím, že jsem tento nedostatek ovšem kompenzoval množstvím již nabitých pracovních zkušeností a vysněnou stáž jsem nakonec získal.

Mohl by jsi stručně popsat, co bylo tvou prací a jak probíhal tvůj typický pracovní den?

Klasický pracovní den jsem trávil v kanceláři většinou od devíti do páté, ale mé pracovní dny byly od sebe často velmi odlišné a rozhodně zde nehrozí stereotyp. Účastnil jsem se veletrhu Fine Food Australia, kde CzechTrade pomáhal propagovat šest českých firem, což byla skvělá zkušenost. Ve spolupráci s konzulátem organizuje CzechTrade také pravidelně networking meeting pro podnikatele. Hlavním cílem kanceláře v Sydney je zprostředkování a výpomoc při exportu z České republiky do Austrálie. K tomu také směřuje většina činností – hledání a oslovování místních potenciálních obchodních partnerů, analýza trhu a aktuálních podmínek, propagace českých firem.

Pomohlo ti při stáži studium na VŠE a získané vědomosti? Jestli ano, co to bylo?

Bez jazyka by stáž nebyla vůbec možná, ale angličtina je v dnešní době samozřejmostí. Předmět Mezinárodní obchod byl určitě užitečný, ale nemohu říct, že jsem použil úplně konkrétní znalosti. Při stáži jsem čerpal především z obecného přehledu, který jsem na VŠE získal, prezentačních dovedností a zdravého rozumu.

Jak se ti líbila kultura místních, co si naopak místní myslí o České republice a co se jim vybaví, když řekneš Česká republika – sportovci, pivo, Havel?

Česká republika má v Austrálii velmi dobré jméno, i když většina obyvatel stejně řekne, že pocházíte z Československa, není to pro ně rozdíl. Místní kultura je velmi specifická, největším pozitivem je otevřenost a přátelskost lidí – ti nemají s ničím problém, nejsou agresivní a vždycky rádi pomůžou, což je zvláště pro cizince velmi komfortní. Přestože je Austrálie vyspělá země, tak je svým způsobem izolovaná – z většiny místních jsem měl pocit, že se moc nezajímají o to, co se děje ve světě.

Kde jsi hledal informace o letenkách, ubytování, co všechno bylo potřeba zařídit, případně na co jsi zapomněl a musel dohánět?

Vše jsem hledal na internetu a pokusil se získat informace od známých, kteří v Austrálii již byli. Největší problém v Sydney je sehnat ubytování, které je v první řadě velmi nákladné a navíc je těžké nějaké najít. Na zařizování stáže jsem neměl moc času, takže v podstatě veškeré cestování jsem řešil až na místě. Rozhodně nejlepším řešením je poradit se s někým, kdo Austrálii již zažil a může s plánováním pomoci.

Jak bys tuto zahraniční zkušenost zhodnotil? Byla tvá očekávání naplněná?

Stáž hodnotím maximálně pozitivně. Všechna moje očekávání byla naplněna a celkově jsem spokojený. Navíc jsem díky shodě okolností měl možnost cestovat během prodloužených víkendů v průběhu stáže. Jen pozor, v Austrálii může být problém s vízem a celkovou délkou pobytu. Je tedy potřeba vše dobře naplánovat. Úžasná je možnost poznat úplně jiný svět a zažít ten pocit, kdy jsem byl přes půlku světa od domova a o všechno se musel postarat sám.

Máš pro zájemce o stáž nějaké doporučení?

Ničeho se nebát a jít do toho! Stáž v Austrálii je díky své lokaci a nákladům velmi specifická a je rozhodně potřeba vše pořádně naplánovat.

Započítala se ti stáž do studia – za kredity?

Ano, stáž se započítala do volitelných předmětů v hodnotě 15 kreditů. Musel jsem zpracovat výstupní seminární práci ze stáže o délce 30 stran zaměřené na konkrétní téma.

Foto: archiv SKOK

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: