SKOK organizoval Business Cocktail. Propojil studenty a úspěšné manažery

26. 12. 2015 | | Kariéra, Studentský život, Zprávy ze školy 23797424092_528262d552_o

Na konci semestru se poprvé konala akce s názvem Business Cocktail. Uspořádal jí SKOK, Studentský klub obchodu a konkurenceschopnosti, působící na Fakultě mezinárodních vztahů (FMV).

Cocktail vznikl jako nápad na neformální propojení studentů a významných manažerů – pozvaných bylo pět lidí z praxe z  různých oborů. Diskutovali s členy SKOK a radili jim, jak v budoucnu uspět.

Členové klubu připravili program Business Cocktailu ve formě Speed Dating. U každého stolu seděl jeden byznysmen a hrstka studentů, kteří po zhruba deseti minutách přešli k stolu sousednímu. Hosté mluvili o své kariéře, o vlastnostech úspěšného byznysmena, radili, co by dělali na studentově místě nebo jak se zachovat, když přijde neúspěch. Živá byla i debata o work-life balance. Prostor však byl i na spontánní dotazy a neformální networking, a tak se studenti mohli dozvědět vše, co je zajímalo.

Pozvání přijali hosté z různých oborů. Oblast bankovnictví reprezentovali manažer inovací Marek Hornych a produktový manažer Petr Školník, oba z Air Bank. Kromě jiného zmínili i rozdíly mezi tradičními a novými bankami. Podle Školníka je lepší pracovat v malé firmě, protože se lépe ukáže váš talent.

Opačného názoru byl Miroslav Šebesta, generální ředitel firmy Preciosa Ornela zaměřenou na výrobu produktů ze skla. Podle něj nabízí větší firma mnohem víc možností. Zajímavý byl zejména jeho příspěvek o tom, jak se vyrovnával se situací, když musel z ekonomických důvodů zahájit velké propouštění.

23537939489_2155f4bf04_o

Vladimír Čepelík, který působí na stejné pozici ve firmě ZVU POTEZ, mluvil například o svých zkušenostech při exportním obchodování a o tom, jak důležité je poznat kulturu partnera, než s ním vstoupíte do obchodního stavu. Na zážitky i stresové situace při organizaci Signal festivalu vzpomínal jeho zakladatel Jan Rolník.

Pozvání přijal i budoucí děkan FMV Josef Taušer. Přiznal, že ačkoliv se práce na akademické půdě nejeví jako žádný byznys, mezi ostatními hosty není ztracen – i fakulta má svůj rozpočet a značný počet zaměstnanců, proto se taky řídí jako firma.

V budoucnu i pro další studenty fakulty

Podle organizátorů, tedy členů SKOK se i navzdory změnám hostů na poslední chvíli první ročník vydařil. „Chtěli jsme dát studentům příležitost nahlédnout hlouběji na to, co stojí za úspěchem našich hostů, poslechnou si rady zkušenějších. Během přednášek s lidmi z praxe na odborná témata se většinou na osobní otázky nedostane,“ říká členka organizačního týmu Simona Fedorková.

Přínos akce nezdůrazňovali jenom členové klubu. I hosté ocenili možnost potkat se s aktivními studenty. Petra Školníka z Air Bank překvapil zejména jejich velký zájem. „Mně samotnému v dobách studia taková možnost chyběla, tak proč nepodpořit skvělou myšlenku,“ zmiňuje důvod, proč pozvání přijal. „V řadách studentů je spousta zajímavých osobností, se kterými si dokážu představit budoucí spolupráci,“ doplňuje.

Jak zmínili organizátoři, na pilotní ročník by chtěli navázat i v příštím semestru. Tentokrát však chtějí nabídnout účast i ostatním studentům fakulty.

Autor foto: Frederika Fuxová

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: