TEDx Youth Praha 2016: Otevřete oči a uvidíte zázraky

23. 11. 2016 | | Studentský život TEDx

Předposlední listopadový víkend se nesl v duchu motivace a přednášek výjimečných mladých lidí. Již po čtvrté se v Praze uskutečnila konference TEDx Youth, tento rok s podtitulem Zalzraky, tedy spojení slov zázraky a za zraky. „Název přestavuje slovní hříčku propojující dva světy, které se ale zároveň mohou protnout, když stihneme včas otevřít oči a zachytit ten moment,“ říká jeden z hlavních organizátorů akce a zároveň moderátor večera Prokop Leichter. Hlavním posláním akce je šíření zajímavých myšlenek pro studenty a mladé.

Konference tentokrát zavítala do poměrně avantgardních a neotřelých prostor kina 64 U HRADEB na Malostranském náměstí. V této třípatrové budově se účastníci během celého večera neměli šanci nudit, jelikož byl připraven nabitý program, který byl i během přestávek vyplněn pestrým doprovodným program a dobrým jídlem v podání gruzijských specialit.

tedx

Řečníci se především snažili poukázat na věci, které jsou nám bez bližšího a důkladnějšího pohledu většinou skryté. Pro toto téma jako by byla stvořena první řečnice Miriam Sittková, které lékaři v 15 letech diagnostikovali zelený zákal s verdiktem, že může ze dne na den přestat vidět. Ve spojení s její zálibou o technologie a především 3D tisk se jí podařilo její největší strach propojit s dobrou věcí a začala se věnovat projektu Touch Memories, který pomáhá ve vzdělávání nevidomých.

Další řečník Petr Ryska svůj život zasvětil tajemným a méně známým zákoutím Prahy, která se snaží přiblížit široké veřejnosti. „V Praze je tisíce stinných míst, která lidé ignorují a nechtějí znát. To bych chtěl změnit,“ říká.

Milovník her Petr Pouchlý se snažil diváky přesvědčit, že hraní her má smysl, pokud ho má v sobě samotná hra. „Hraní her mě zpočátku donutilo naučit se anglicky, protože jsem jim chtěl a potřeboval rozumět. Později mě to naučilo obchodu,“ říká. Zároveň dodává, že hraní her podporuje rozvoj rozhodovacích schopností a hbité mysli.

TEDx

Pohled očima syrských uprchlíků a světelné znečištění

Druhý blok přenášek zahájil dobrodruh Tomáš Kratochvíl, který se rozhodl vydat na cestu syrských uprchlíků na vlastní kůži. „Nechápal jsem jak lidé mohli odhodit všechen soucit. Byl jsem znechucený českou politikou a médii, tak jsem se rozhodl přestoupit na druhou stranu barikády a postavit se na stranu uprchlíků,“ řekl v přednášce v doprovodu emotivních fotografií z jeho uprchlické cesty z Turecka na řecké ostrovy.

Pája Hudcová, studentka elektrotechniky na ČVUT, mluvila o problému dnešní doby, o takzvaném „světelném znečistění“ a jeho dopadech na živé organismy. Posluchače se především snažila seznámit se svým pohledem na způsob osvětlení ve městech, především pak s faktem, že se plývá světlem a pouliční osvětlení je mnohdy zbytečné a bezúčelné.

Posledním řečníkem večera, který jako jediný mluvil se skrytou tváří, byl soukromý detektiv David Karas. David se své profesi věnuje již patnáct let a za tu dobu vyřešil nespočet případů. Snažil se především popisovat svůj život a jak i přes náročné povolání zůstává stále pozitivním, což se snaží předat i svým klientům, kteří se většinou nacházejí ve velmi těžkých situacích.

 

Foto: Michaela Váňová, Martina Suková

ČTĚTE TAKÉ: 

S foťákem na vernisáži TRONA

Rafting přináší adrenalin na splavu, zpívání u kytary i skákání na trampolíně – část 2

Prahou projdou chodící koule. Upozorní na rakovinu varlat

Mohlo by tě zajímat: