VŠE chystá revoluci v systému menz

31. 3. 2008 | | Nezařazené

Stravování na VŠE zřejmě od září dozná značných změn. Podle plánů školy by si měla na prostoru současné menzy v Italské konkurovat až tři stravovací zařízení. Plán nevadí ani současnému provozovateli, firmě Sodexho.

Stravování na VŠE zřejmě od září dozná značných změn. Podle plánů školy by si měla na prostoru současné menzy v Italské konkurovat až tři stravovací zařízení. Plán nevadí ani současnému provozovateli, firmě Sodexho.

Tři vzájemně si konkurující stravovací zařízení v prostoru současné menzy – to jsou plány VŠE v oblasti stravování. Studentskému listu to řekl kvestor Libor Svoboda. Nepřímo tak potvrdil, že škola slyší na stížnosti studentů i zaměstnanců. Nový plán není proti srsti ani stávajícímu provozovateli, firmě Sodexho. „Myslím si, že konkurence je dobrá a že může povzbudit obě strany,“ říká provozní ředitel stravovacích zařízení Sodexho Vilém Očadlý.

Podle Ivy Hejdučkové z Oddělení kontroly, informací a stížností je stávající menza kontinuálně sledována. „Studentům hlavně vadí, že v průběhu celé výdejní doby není k dispozici veškerý sortiment. Někteří studenti si také stěžovali na chuťové vjemy, jako je řídká bramborová kaše, omáčky bez chuti a bez zápachu,“ popisuje stížnosti. Výsledky předchozích kontrol ale přinesly ovoce – zlepšily se především měřitelné charakteristiky, jako je teplota nebo váha porcí.

„Situaci se snažíme řešit. Když dojde určitý druh jídla, jsme schopni během patnácti minut zajistit adekvátní náhradu,“ reaguje na kritiku Jiří Pfleger, ředitel stravovacích služeb firmy Sodexho. V případě nesprávně velkých porcí se podle něj jednalo o jednotlivé pochybení, kdy jídlo kontrolní komisi vydával nezkušený učeň.

Sortiment nových provozovatelů by se měl výrazně lišit od toho dnešního. Záleží především na tom, kdo se do výběrového řízení přihlásí. „Moje idea je, že jedno z míst by mohla zaujmout pizzerie nebo italská restaurace,“ říká Svoboda. Druhé místo by podle něj v souladu s trendy mohla zaujmout restaurace vegetariánská.

Nová stravovací zařízení by měla mít podle Svobody především stejné startovní podmínky. To se týká i zhruba devatenáctikorunových dotací, které by jednoduše dostal ten provozovatel, který jídlo vydal.

Škola však nemá zcela jasno, jak daleko chce s myšlenkou konkurence zajít. Především není jasné, jestli a do jaké míry si budou moci jednotliví provozovatelé rozhodovat o cenách. „To je věc na kterou v tuto chvíli neumím odpovědět. Záleží, jak se ten provoz nastartuje,“ podotýká Svoboda. „Pokud by se ta konkurence solidně rozeběhla, tak by ceny nebylo třeba regulovat vůbec,“ míní.

Ve hře je i varianta, že budou jednotliví operátoři například garantovat určitý počet jídel v určité minimální ceně a o zbytku si budou rozhodovat sami. Rozhodně by se ale nemělo stávat, že bude jeden strávník dotovat druhého. „Solidaritu lidí, kteří jedí ovesnou kaši s těmi, kteří jedí řízek, osobně dost dobře nechápu,“ uzavírá kvestor.

Podle Očadlého firmě Sodexho rozhodnutí školy nevadí. Sodexho je podle něj také příznivě nakloněno diferenciaci cen. „V minulosti jsme navrhovali, aby cena každého jídla odpovídala jeho nákladům. Také bychom chtěli, aby v ceně hlavního jídla nebyla polévka.“

Stávající provozovatel také jedná se školou o zvýšení cen. Podle informací z obou stran by se mělo jednat o nárůst o zhruba devět procent. Koncová cena základního menu by se tak zvýšila z 33,40 na 36 až 37 korun.

Škola má již podle informací z kvestorátu zpracovaný projekt, který hovoří o tom, jaké stavební změny je nutné udělat, aby se do současných prostor vešli i dva noví provozovatelé. Pokud se neobjeví nové problémy, může se podle kvestora celý projekt rozběhnout už od začátku zimního semestru.

Mohlo by tě zajímat: